Kennismaken met feesten!

Gehele schooljaar
Gehele schooljaar
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Inhoud les

In onze nieuwe vaste familietentoonstelling Feest! starten we deze vrolijke les door samen te kijken naar een kunstobject dat aansluit bij het feest wat op dat moment van het jaar actueel is. We kijken bijvoorbeeld naar een schilderij, foto, houtsnijwerk of aardewerk over Pasen, Carnaval, Kerstmis of Sint-Maarten. Op speelse manier volgt een vraag-leergesprek waarbij er gebruik wordt gemaakt van de Visible Thinking in the Museum (VTM) methode. Dit is een flexibele structuur voor het verkennen en bespreken van een grote verscheidenheid aan collectie, waarin de betrokkenheid en het observatie vermogen van leerlingen centraal staat.

Vervolgens gaan de leerlingen in kleine groepjes (4 à 5 leerlingen) samen met hun begeleider op onderzoek naar kalenderfeesten en levensloopfeesten in de tentoonstelling. Ze ontdekken onder andere het geboortefeest, een bruiloft, carnaval en de ramadan. Bij ieder feestpunt zijn passende doe-activiteiten waarbij de kinderen verschillende vaardigheden oefenen zoals bijvoorbeeld tellen, vergelijken, creativiteit, woordenschat en sorteren.

Bij ieder feestpunt verzamelen de leerlingen voorwerpen die aan het einde van de les nodig zijn voor de feestelijke afsluiting van de les. We vieren dan namelijk de verjaardag van onze museumbaby!

Doelstellingen
Leren over levensloopfeesten en kalenderfeesten die we vieren in Limburg
Spelenderwijs kennismaken met collectie in het museum
Oefenen van vaardigheden zoals tellen, motoriek, creativiteit, woordenschat en empathie
Voor wie
Groep 1 t/m 3
Wanneer
Gehele schooljaar, dinsdag t/m vrijdag 9:15 - 17:00 uur
Duur
120 minuten
Kosten
€ 4,- per leerling, € 50,- per museumles (max. 1 klas per museumles; begeleiders zijn gratis)
Bijzonderheden
Leerlingen werken in groepjes.
Begeleiding per 4 à 5 kinderen is noodzakelijk.
Tijdens reguliere openingstijden van het museum is de tentoonstelling ook toegankelijk voor reguliere bezoekers.
Lunch halfuurtje!
Voor of na de museumles kun je ook gebruikmaken van het Atelier om samen met de kinderen te lunchen. Voor slechts € 15,- staat de ruimte een half uur tot je beschikking zodat de groep zijn eigen meegebrachte lunch kan opeten. De kosten zijn inclusief ranja voor de kinderen en een kan koffie/thee voor de begeleiders. Let op: eten en drinken tijdens een museumbezoek is alleen mogelijk met een gereserveerd lunch halfuurtje.