Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

De vergeten prinsessen van Thorn

3 oktober 2021 t/m 3 april 2022

Klik hier om een ticket met tijdslot voor deze unieke tentoonstelling te bemachtigen en zeker te zijn van een bezoek op de door jou gewenste dag en tijd!

Op 3 oktober 2021 opent de unieke tentoonstelling ‘De vergeten prinsessen van Thorn’. De tentoonstelling volgt het leven van een aantal van deze prinsessen en geeft een unieke inkijk in het leven van de Europese adel in de achttiende eeuw. Een leven met een voor die tijd grote vrijheid en vol pracht en praal, maar ook een leven in een gouden kooi.

In de geschiedschrijving zie je maar zelden vrouwen als handelende personen met een eigen identiteit beschreven worden. Het Limburgs Museum doorbreekt met deze tentoonstelling de historische onzichtbaarheid van de vrouw.

Ik vind de vrijheid een groot voordeel. Wanneer men is getrouwd, is men genoodzaakt om onderworpen te zijn, want men heeft een meester gekozen. Het is aangenamer om zelf meester te zijn.

In de achttiende eeuw was het nu Limburgse Thorn een ministaatje in het Duitse Rijk, waarin prinsessen en gravinnen de scepter zwaaiden. Deze hoog-adellijke dames leefden in weelde en stonden 24/7 in de schijnwerpers.

In De vergeten prinsessen van Thorn zie je kunstwerken en objecten uit meer dan vijftig musea uit heel Europa en de VS. Het merendeel, van staatsieportretten tot prachtige jurken en juwelen, was nooit eerder te zien in Nederland.

Gastcurator: Joost Welten

Verdwalen in verhalen
Ter voorbereiding op je bezoek jezelf al helemaal onderdompelen in de wereld van de vergeten prinsessen van Thorn? Of kun je na je bezoek nog geen afscheid nemen van deze fascinerende wereld? In onze webshop is nu ook het boek van gastcurator Joost Welten te koop (€39,90 incl. verzendkosten). Hij deed jarenlang onderzoek naar het Land van Thorn, het ministaatje bestuurd door aristocratische vrouwen. Gebaseerd op dit onderzoek verscheen in 2019 zijn boek De vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794).

Klik hier om het boek 'De vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794)' te bestellen!
Prinses Cunegonda (Gal.-Nr. 601) door Pietro Antonio Graf Rotari © Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden Foto: Elke Estel/Hans-Peter Klut

Morgen zijn wij weer open van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online