Archeologie: van schatgraven tot verhalen vertellen

Gehele schooljaar
Gehele schooljaar
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Inhoud les

Hoe leefden mensen in de prehistorie? Hadden de Romeinen koude voeten? Wat deden ze in de middeleeuwen met hun afval? Ga mee op onderzoek als een echte archeoloog en ontdek hoe we zoveel weten over vroeger. Kom te weten hoe het museum aan zijn schatten komt en wat er allemaal mee gebeurt, voordat ze tentoongesteld worden.

De les start in de filmzaal, waarna we samen op onderzoek gaan in het museum. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met het restaureren van voorwerpen. De opgedane kennis komt nu goed van pas om zelf te bepalen wat het voorwerp is en hoe oud het is.

Tijdelijke actie! Bij het boeken van deze les ontvang je een gratis exemplaar van het spel Het mysterie van Dame Voerendaal én een gratis boek Villa Voerendaal. Deze actie geldt zolang de voorraad strekt. Je ontvangt de artikelen wanneer je met de klas bij ons langskomt voor je geboekte museumles. Lees meer over de actie op deze pagina.

Doelstellingen
Kijken achter de schermen en kennismaken met het museum, archeologie en restauratie
Ervaren dat archeologische vondsten ons iets vertellen over het verleden, maar ook over het heden en de wereld om ons heen
Kennis opdoen over de manier van leven in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen en de veranderingen die er plaatsvonden
Leren wat voor materialen er in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen werden gebruikt
Zelf ontdekken hoe uit scherven een voorwerp wordt gerestaureerd en bepalen uit welke tijd het komt
Voor wie
Groep 5 t/m 8
Wanneer
Gehele schooljaar, dinsdag t/m vrijdag 9:00 - 17:00 uur
Duur
120 minuten
Kosten
€ 4,- per leerling, € 50,- per museumles (max. 1 klas per museumles; begeleiders zijn gratis)
Bijzonderheden
Leerlingen werken in groepjes.
Lunch halfuurtje!
Voor of na de museumles kun je ook gebruikmaken van het Atelier om samen met de kinderen te lunchen. Voor slechts € 15,- staat de ruimte een half uur tot je beschikking zodat de groep zijn eigen meegebrachte lunch kan opeten. De kosten zijn inclusief ranja voor de kinderen en een kan koffie/thee voor de begeleiders. Let op: eten en drinken tijdens een museumbezoek is alleen mogelijk met een gereserveerd lunch halfuurtje.