Stadsleven

Meer leren en ontdekken over het stadsleven van vroeger? Op deze pagina verzamelen we allerlei doe- en denkactiviteiten over dit thema.

Meer dan 1000 jaar geleden zijn er nog maar weinig steden in Europa. De meeste mensen leven in dorpen en het zijn veelal boeren. Langzaamaan werd de oogst van de boeren beter, door betere gereedschappen. Ze gingen zelfs zoveel oogsten dat er spullen overbleven. Die werden verkocht op markten. Boeren werden ambachtslieden en dorpen werden steden. 

Hoe zag de middeleeuwse stad eruit?
In deze video van SchoolTV neemt Margreet je mee naar Carcasonne, een stad in Zuid-Frankrijk. Daar is nog heel mooi te zien hoe een stad in de middeleeuwen eruit zag. De huizen en gebouwen staan er nog net zo bij als vroeger. Margreet legt je uit hoe de steden ontstonden en hoe bewoners zich met stadsmuren beschermden tegen vijanden.

Puzzelen maar!
Deze kruiswoordpuzzel zit vol met beschrijvingen van woorden die met de middeleeuwse stad te maken hebben. Weet jij over welke woorden het gaat? Vul ze in de puzzel in.

Kom je er niet helemaal uit? Speel dan eerst het spel helemaal onderaan deze pagina. Daar helpen we je op weg! Psst, toch nog een extra tip nodig? Kijk dan stiekem op het antwoordblad onder de kruiswoordpuzzel. 

Welk voorwerp hoort niet in het rijtje thuis?
Archeologen vinden veel voorwerpen in steden uit de middeleeuwen. Ze zijn heel lang geleden gebruikt door mensen zoals jij en ik. En nu liggen ze in het Limburgs Museum, zoals de vijf voorwerpen die je hier ziet. Eén van deze vijf voorwerpen hoort niet in het rijtje thuis. Weet jij welke? En waarom? Klik hier voor het juist antwoord.

Een barbierswinkel, 1673, Adriaen van Ostade (Collectie Rijksmuseum)

Bier voor kinderen?
Tegenwoordig kun jij van alles drinken! Lekker fris water uit de kraan, thee, aanmaaklimonade, sap en af en toe wat frisdrank. Wat een keus! In de middeleeuwse stad dronk iedereen bier. Ook kinderen. Hun moeder of een buurvrouw maakte dat thuis zelf. Dat kwam omdat het water vaak vol bacteriën zat en daar werd je ziek van. Er was nog geen waterleiding of een bedrijf dat zorgde voor schoon drinkwater. Bij het maken van bier werd het water gekookt en dat zorgde ervoor dat de bacteriën dood gingen. Er zat gelukkig bijna geen alcohol in dit bier en er zaten voedingstoffen uit het gebruikte graan in. Je kon dus beter bier dan water drinken. Hoe het smaakte? Waarschijnlijk een beetje zuur. De mensen dronken het bier uit aardewerk kruiken.

Kijk maar eens op deze kleurplaat. Je mag hem zelf versieren met een tekening of tekst.

Een rattentoren?
Nicola, museumdocent van het museum, neemt je in onderstaande video mee naar Roermond. Vroeger was Roermond al een belangrijke handelstad, door de gunstige ligging aan de Maas. Rond 1232 kreeg de stad stadsrechten. Er mocht toen een grote, dikke muur om de stad heen gebouwd worden om rovers tegen te houden. Bij de rattentoren zijn nu nog steeds restanten van deze stadsmuur te zien.

Aangenaam kennis te maken!
Van bedelaar tot schout en van kloosterling tot chirurgijn. Benieuwd wie er allemaal in een middeleeuwse stad woonden? Ontmoet hen hieronder! Klik op een bewoner en luister naar zijn of haar verhaal. Ze vertellen je graag over hun dagelijks leven en laten je zelfs weten hoe ze over ons leven van nu denken.