Stadsleven

Als je duizend jaar geleden in een stad woonde, was je bijzonder. Er waren nog niet zoveel steden. De meeste mensen waren boer. Langzaamaan werd de oogst van die boeren beter, door betere gereedschappen bijvoorbeeld. Er bleef eten over. Niet iedereen hoefde meer boer te zijn. Eten werd verkocht op markten, boeren werden ambachtslieden en dorpen werden steden. 

 

Puzzelen maar!
Weet jij al veel van oude steden? Ontdek het in deze kruiswoordpuzzel over de middeleeuwse stad.

Kom je er niet helemaal uit? Speel dan eerst het spel helemaal onderaan deze pagina. En heb je nog een extra tip nodig? Kijk dan stiekem op het antwoordblad onder de kruiswoordpuzzel.

Welk voorwerp hoort niet in het rijtje thuis?
Archeologen vinden veel voorwerpen terug uit middeleeuwse steden. Ze zijn heel lang geleden gebruikt door mensen zoals jij. Nu liggen ze in het Limburgs Museum. Kijk maar eens naar deze vijf voorwerpen hier. Eén van de vijf hoort niet in het rijtje thuis. Weet jij welk? En waarom? Klik hier voor het antwoord.

Een barbierswinkel, 1673, Adriaen van Ostade (Collectie Rijksmuseum)

 

Bier voor kinderen?
Jij drinkt van alles. Helder water uit de kraan, thee, aanmaaklimonade, sap en misschien wel eens wat frisdrank. Zoveel keus had je in een middeleeuwse stad niet. Iedereen dronk er bier. Ja: ook kinderen! Moeders maakten het zelfs thuis. Gewoon water drinken kon niet, omdat het niet schoon genoeg was. Je werd er ziek van. In bier zit ook water, maar dat water wordt eerst gekookt. Daar gaan ziekmakende bacteriën van dood. Daarom kon je in de middeleeuwen beter bier drinken dan water. O, en alcohol zat er nauwelijks in. Wel voedingsstoffen uit granen waar het bier van gemaakt werd. Hoe het smaakte? Een beetje zuur. De mensen dronken het bier uit aardewerk kruiken.

Kijk maar eens op deze kleurplaat.

Een rattentoren?
Nicola van het Limburgs Museum neemt je in deze video mee naar Roermond. Dat was vroeger al een belangrijke handelstad. Vooral omdat Roermond aan de Maas ligt. Rond 1232 kreeg de stad stadsrechten. Er mocht toen een grote, dikke muur om de stad gebouwd worden om rovers tegen te houden. Kleine stukjes van deze hele oude muur kun je nog steeds zien bij de Rattentoren.