Project Limburgse kentekens

Auto's en motoren met de letter P

Het Limburgs Museum is samen met Media Groep Limburg en met gratis advies van software ontwikkelaar X Cago een project gestart om de gegevens van Limburgse kentekens tussen 1906 en 1951 te completeren. Het succes staat of valt met de inbreng van het publiek.

Wie reden er rond met P-nummers?

Van 1906 tot en met 1951 kon je aan het kenteken van een auto of motor zien uit welke provincie de eigenaar afkomstig was. Het bestond uit een letter gevolgd door een nummer. Elke provincie had zijn eigen letter, voor de provincie Limburg was dit een P. Het nummer op de kentekenplaat was persoonsgebonden en gold voor het leven. Bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor behield de eigenaar zijn eigen nummer. In de beginjaren had iemand met verschillende auto’s voor al die voertuigen een en hetzelfde nummer. Bij het kenteken hoorde een nummerbewijs. Dit document werd verstrekt door de Commissaris van de Koningin van de provincie waar men woonde. De registers met Limburgse kentekens en de eigenaren van de auto’s en motors zijn deels bewaard gebleven.

Heb je meer informatie over P-nummers? Vul het contactformulier in en stuur je informatie in

Op dit moment werken we hard aan een platform waar we al jullie inzendingen kunnen verzamelen. Nieuwe inzendingen zullen daarom niet direct zichtbaar zijn op de website.

Oproep publiek

Wie gegevens, documenten of foto’s heeft, kan mailen naar media@limburgsmuseum.nl of het contactformulier invullen (bovenstaande knop en verwijzing rechtsboven bij "Zie ook"). Hetzelfde geldt voor bijzonder verhalen of leuke anekdotes over een voertuig met een P-nummer.

Bekijk de lijst van nummerbewijzen voor motorrijtuigen (1906 - 1920), bijgewerkt tot 01-11-1920
Biografieën van auto's en motors

De 'biografieën' van auto’s en motors, die in de eerste helft van de vorige eeuw door de provincie snorden, werpen een bijzonder licht op deze decennia. In de kranten van Media Groep Limburg (De Limburger/Limburgs Dagblad) verschijnt een reeks artikelen over het onderwerp. Op deze internetpagina's komt de informatie samen. Het is mogelijk om gegevens en documenten te uploaden en om een overzicht van P-nummers te bekijken.

Daar gaan Limburgers

Als er vroeger een auto of motor voorbijkwam met een P-kenteken, wist je bijna zeker: daar gaan Limburgers. Hoe verder van Limburg verwijderd, hoe kleiner vanzelfsprekend de kans dat het je overkwam. Voor Limburgers die voor hun werk of op de vleugels van de liefde waren uitgevlogen naar elders, was het bijzonder als ze een auto met een P zagen. Zeker als iemand geplaagd werd door heimwee, was zo’n voertuig een ‘vleugje Limburg in den vreemde’.

Foto met auto

In de portretfotografie van de eerste helft van de vorige eeuw nemen de genres ‘foto met auto’ en ‘foto op motor’ een bijzondere plaats in. Een auto was een statussymbool, de foto’s stralen deze trots uit. Het voertuig is prominent in beeld gebracht. De personen die erbij staan, zijn vaak slechts figuranten. Opvallend zijn de poses van mannen zittend op een motor. Soms dragen ze een lange leren jas en helm, maar de minder veilige combinatie van colbert en pantalon met pet kwam ook voor. Een motorrijder had de status van een avonturier. In tegenstelling tot de brave burgermannetjes zien ze er een tikkeltje ruig uit.  

We kunnen het ons nu nauwelijks voorstellen, maar een eeuw geleden waren auto’s nog bijzonder. Een ritje was vooral voor kinderen een spannende ervaring. Destijds gingen de mensen naar buiten als ze motorgeronk hoorden. Enthousiaste jongens noteerden het kenteken. Wie het spektakel niet had meegekregen, kreeg achteraf te horen dat er een auto was voorbijgekomen.