Oevers vol Romeinen

Scroll
Morgen zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Leven aan de Romeinse grens

De Romeinse limes is de grens van het Romeinse Rijk. Die liep dwars door Nederland. Tijdens deze museumles ontdek je hoe de Romeinen en hun families tweeduizend jaar geleden langs deze grens leefden. Welke belangrijke rol spelen de Rijn en Maas in het bepalen van deze grens?

Doelstelling:

  • Leren dat de Romeinen een groot rijk veroverd hadden en dat de grens hiervan in Nederland lag. In Nederland bouwden ze legerkampen voor de soldaten tot aan de rivier de Rijn. Dat was de grens van het Romeinse rijk: de Limes.
  • Leren dat er een goede samenwerking was met de Germanen. Romeinen brachten veel nieuwe spullen mee naar Nederland waaronder spiegels, glas, sieraden en geld. Geld was een nieuw betaalmiddel voor de Germanen. Zij waren gewend spullen te ruilen door middel van ruilhandel.
  • Leren dat door de komst van de Romeinen en de kennis die zij meebrachten het leven van inheemse stammen veranderde. Zij pasten zich aan de Romeinse leefwijze aan. Dit noemen we Romanisering.

Inhoud les
Door samen te puzzelen en te speuren, verkennen jullie het Romeinse gebied langs de Rijn en Maas. Je maakt kennis met de taal van de Romeinen (het Latijn) en hun gewoontes. We bekijken de belangrijkste archeologische vondsten uit forten en omliggende dorpjes. Je ziet zwaarden, helmen en een maliënkolder, maar ook speelgoed, babyflesjes, kinderschoentjes, godenbeeldjes en damessieraden. We nemen een kijkje bij de recente opgraving van Villa Voerendaal en proberen aan de hand van de gevonden spullen te ontdekken wie er heeft gewoond.

Deze museumles sluit perfect aan bij de kerndoelen en begrippen die terugkomen in de methodes van het onderwijs.

Voor wie:
Bovenbouw
Wanneer:
Vanaf 24 mei 2022
Duur:
120 minuten
Kosten:
€ 3,50 per leerling, € 50,- per museumles (max. 35 leerlingen per museumles, begeleiders zijn gratis)
Aandachtspunten
Na reservering ontvangt de leerkracht een handleiding met lessuggesties.
Leerlingen werken in groepjes.
Begeleiding is noodzakelijk.
Lunch halfuurtje!
Voor of na de museumles kun je ook gebruikmaken van de educatieve ruimte om samen met de kinderen te lunchen. Voor slechts € 15,- staat de ruimte een half uur tot je beschikking zodat de groep zijn eigen meegebrachte lunch kan opeten. De kosten zijn inclusief een kan koffie/thee voor de begeleiders.