Het mysterie van Dame Voerendaal

Groep 7 en 8

Het Mysterie van Dame Voerendaal is een leuk puzzelspel voor in de klas. Los de puzzel op en win een gratis les in de tentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn en Maas’ in het Limburgs Museum!

Tijdens de Romeinse tijd woonde er een dame in Voerendaal. Met behulp van archeologen en experts gaat zij samen met de leerlingen op zoek naar informatie over de plek waar ze gewoond heeft, door archeologische voorwerpen te onderzoeken.

Als leraar krijg je een stapel vondstkaarten met bijbehorende uitleg. Bij elke vondstkaart hoort een oplossing en een bijbehorend filmpje. Wanneer alle opdrachten uitgevoerd zijn, ontdekt de klas het hele verhaal van dame Voerendaal.

Wanneer het mysterie is opgelost kan alle verzamelde kennis gebruikt worden om mee te doen aan een creatieve wedstrijd. Hiermee kan je als klas een gratis les winnen in het Limburgs Museum voor de aankomende tentoonstelling Romeinen langs de Rijn en Maas. Natuurlijk komt het creatieve werk in het Limburgs Museum te staan tijdens de tentoonstelling.

Doelen:

• Leren over je eigen erfgoed
  • Kennis nemen van alle materialen die gevonden zijn en de verhalen daarachter
  • Leren over de lange bewoningsgeschiedenis op de plek van villa Voerendaal door verschillende tijdvakken
  • Gedeeltelijke informatie tot één heel verhaal weten te maken
  • Het verhaal van Villa Voerendaal omzetten in een creatief product

Praktische informatie:

• Voor wie: groep 7 en 8
  • Waar: zelfstandige activiteit voor in de klas, onder leiding van de eigen docent
  • Materiaal: speldoos met docentenhandleiding, 15 vondstkaarten, filmpjes en onderzoekskaarten
  • Kosten: € 10,- excl. eventuele verzendkosten
  • Reserveren: boek het spel vóór eind juni 2021 door een e-mail te sturen naar reserveringen@limburgsmuseum.nl. Geef hierbij aan hoeveel spellen u wilt bestellen en met welke klas en hoeveel leerlingen u dit spel gaat spelen. Vermeld ook uw contactgegevens en de naam, postadres en factuuradres van de school. De speldoos wordt met de post opgestuurd vóór 15 september 2021.
  • Het digitaal materiaal blijft beschikbaar, dus de puzzel is jaarlijks herbruikbaar.