Archeologie en restaureren

Gehele schooljaar
Gehele schooljaar
Scroll
Morgen zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Inhoud les

Een film in de theaterzaal geeft antwoord op allerlei vragen over het werk van archeologen en restauratoren. Vondsten belanden onder meer in het Limburgs Museum. Daar wordt het verhaal verteld over de gebruikers: rendierjagers, Romeinen, middeleeuwers en 21ste-eeuwers. De museumdocent leidt de leerlingen rond. Een beerput kan middeleeuwse schatten herbergen. En middeleeuwse scherven verschillen van Romeinse. In het tweede uur gaan de leerlingen zelf middeleeuwse scherven restaureren. Zo ontstaat een kookpot met pootjes en een vreemd handvat, blijkt de kruik een Spafles te zijn en is de bruine schaal een pispot.

Tijdelijke actie! Bij het boeken van deze les ontvang je een gratis exemplaar van het spel Het mysterie van Dame Voerendaal én een gratis boek Villa Voerendaal. Deze actie geldt zolang de voorraad strekt. Je ontvangt de artikelen wanneer je met de klas bij ons langskomt voor je geboekte museumles. Lees meer over de actie op deze pagina.

Doelstellingen
Kennismaken met archeologie en restauratie
Ervaren dat archeologische vondsten ons iets vertellen over het verleden
Leren dat mensen in de prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen en 20ste eeuw elk een andere manier van pottenbakken hadden
Zelf ontdekken hoe uit scherven een voorwerp wordt gerestaureerd
Voor wie
Groep 5 t/m 8
Wanneer
Gehele schooljaar, dinsdag t/m vrijdag 9:00 - 17:00 uur
Duur
120 minuten
Kosten
€ 4,- per leerling, € 50,- per museumles (max. 1 klas per museumles; begeleiders zijn gratis)
Bijzonderheden
Leerlingen werken in groepjes.
Lunch halfuurtje!
Voor of na de museumles kun je ook gebruikmaken van de educatieve ruimte om samen met de kinderen te lunchen. Voor slechts € 15,- staat de ruimte een half uur tot je beschikking zodat de groep zijn eigen meegebrachte lunch kan opeten. De kosten zijn inclusief een kan koffie/thee voor de begeleiders. Let op: eten en drinken tijdens een museumbezoek is alleen mogelijk met een gereserveerd lunch halfuurtje.