Voilà interview: Tim Scheffer

'Puzzelend naar beneden kijken'

Lopen op het meanderende bruggetje roept iets rustgevends op. Maar kunstenaar Tim Scheffer hoopt dat zijn kunstwerk voor de tentoonstelling ‘Machtige Maas’ nog een ander gevoel oproept. Een beklemmend gevoel. “Want door de Maas zo te vervuilen en te verpesten zijn wij het die van de rivier een moordenaar maken.”

“Ik wist dat er een aantal archetypen voor de Maas waren”, vertelt Tim Scheffer. “Mijn eerste gedachte was de rivier als ‘monster’ maar eigenlijk wil ik de mensen zélf een gezicht geven. Ik wilde iets maken dat je het gevoel geeft dat je even kunt ontspannen maar dan schrikt van de hoeveelheid troep die je tegenkomt. Elk jaar vinden er Maas Clean Up’s plaats en halen we kilo’s afval uit het water. En toch blijven we de rivier vervuilen. Ik vind het intrigerend hoe wij met onze rotzooi omgaan. Met mijn kunstwerk vraag ik daar aandacht voor.”

Belevingskunstenaar
Het plan was een symbolische wandeling langs de oever van de Maas. Van Maastricht, waar zijn atelier is gevestigd, naar Venlo. Onderweg zou Tim Scheffer met een prikstok afval verzamelen en dat in het museum voor zijn kunstwerk gebruiken. Maar na een wandeltochtje van slechts drie kilometer was de hoeveelheid troep al niet meer te overzien. “Ik heb eerder een kunstwerk gemaakt in Londen, ook over het thema vervuiling. Servé Hermans heeft daar foto’s van gezien en vond mijn werk perfect in deze tentoonstelling passen. ‘Jij bent goed in rotzooi’, zei hij. Dat klopt wel hoewel ik zeker geen afvalkunstenaar ben. Ik ben een belevingskunstenaar en ontwerp installaties die een beleving bij mensen moet oproepen. Bewegende werken waar je doorheen kunt kruipen of overheen kunt lopen, zoals deze brug.”

“De reacties van de bezoekers zijn steeds weer anders. Sommige mensen zijn meer met de brug bezig en houden zich stevig aan de reling vast. Gezinnen met jonge kinderen maken er één grote zoekplaat van. Hoeveel laarzen zie je? Hoeveel ballen? Er zijn mensen die het prachtig vinden maar er ook kippenvel van krijgen. Fantastisch dat mijn kunstwerk ook die intense reactie oproept.”  

Gastcurator Servé Hermans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht, laat vier gezichten van de rivier zien; muze, monster, moordenaar en moeder. Een team van verschillende kunstenaars en ontwerpers geven ieder invulling aan hun persoonlijke binding met de Maas. Van kunstenaar Claudy Jongstra tot filmer Rob Hodselmans en van componist Kwinten Mordijck tot toneelschrijfster Annet Bremen. 

Tekst: Monique Joosten
Beeld: Stefan Koopmans

Tim Scheffer bij zijn kunstinstallatie