Voilà interview: Rob Hodselmans

'Negen kilometer leven'

Muze, monster, moordenaar en moeder. De Maas kent vele gezichten. In de grote tentoonstelling ‘Machtige Maas’ krijgen al deze thema’s vorm door een team van kunstenaars en ontwerpers. Eén van die kunstenaars is cameraman en filmmaker Rob Hodselmans. ‘De Maas? Die staat voor mij symbool voor het doorgeven van leven’.

Op zijn cv staan een aantal grote namen. Zoals het VPRO-programma ‘Sportpaleis de Jong’, waarmee hij Academy Awards won voor Beste Programma en Beste Cameraman. Bekendheid kreeg hij ook als regisseur, cameraman en editor van de veelbesproken vastelaovesdocumentaire ‘Nao ’t Zuuje’. ‘De emotie die die film bij kijkers oproept dat hoop ik met mijn werk voor ‘Machtige Maas’ ook te bereiken.”

Persoonlijke levensader
Rob Hodselmans groeit in Belfeld op. “Mijn beide ouders zijn er geboren en ik heb het altijd een heel fijn thuis gevonden. Stroomopwaarts ligt Steyl waar mijn vader een groot deel van zijn leven heeft gewerkt en dan komt Venlo. De plek waar ik woon en waar mijn dochter is geboren. Ik wilde een film maken over die negen kilometer die ik stroomopwaarts ben opgeschoten hoewel ik over de hele wereld gereisd heb voor mijn werk. De rivier is voor mij een levensader. Wat symboliseert dat beter dan mijn 85-jarige vader Jan en mijn 8-jarige dochter Jacky in de Maas te laten zwemmen. Eerst mijn vader alleen, dan samen met mijn dochter, waarna zij alleen verder zwemt. De rivier als mijn persoonlijke levensader.”

Een professionele zwemcoach begeleidde vader en dochter tijdens hun zwemtocht bij de opnames. “Voor mijn vader was dat gezien zijn leeftijd de laatste keer. Mijn dochter wilde eerst niet maar nu smaakt het naar meer. Het was heel speciaal om ze samen in het water te zien. Ik hoop bezoekers ook te ontroeren. Ik zou het heel mooi vinden als mensen kijkend naar de Maas over hun eigen levensstroom nadenken. De stroming in de Maas zien en voelen als het verstrijken van de tijd. Want ook dat is de Maas.”

Vanaf woensdag 7 oktober 2020 is in het Limburgs Museum de tentoonstelling ‘Machtige Maas’ te zien. Gastcurator Servé Hermans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht, laat vier gezichten van de rivier zien; muze, monster, moordenaar en moeder. Een team van verschillende kunstenaars en ontwerpers geven ieder invulling aan een van de vele gezichten van met de Maas. Van filmer Rob Hodselmans tot beeldend kunstenaar Claudy Jongstra en van componist Kwinten Mordijck tot toneelschrijfster Annet Bremen.

Tekst: Monique Joosten
Beeld: Laurens Eggen

Rob Hodselmans