Voilà interview: Claudy Jongstra

'Kunst kleurt je kijk'

Ze is een kunstenaar met een missie. Mensen met haar kunst betrekken bij de wereld. Met haar werk FOUR voor de tentoonstelling ‘Machtige Maas’ laat Claudy Jongstra de Maas zien in al haar stemmingen. “Vier grote doeken van wol ‘omarmen’ de sculptuur van Berlinde de Bruyckere. Indrukwekkend en theatraal.”

“Ik wil met mijn kunst de lokale natuurschatten zichtbaar maken,” legt Claudy Jongstra uit. “Opnieuw waardering vragen voor de eigenheid van een gebied. Laten zien dat je niet mee hoeft te doen aan globalisering om schatten te zien. Ze zijn ook dichtbij. Opgegroeid in Limburg, geboren in Roermond om precies te zijn, kwam ik vaak in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Al wandelend langs de Maas maakte de rivier veel indruk op mij. Je ziet vanaf de waterkant de bakens in de stad zoals het Provinciehuis en je voelt de kracht van het water. Ik realiseer me ook hoeveel historie de Maas herbergt. De rivier als handelsroute waarlangs eeuwenlang karavanen mensen met spullen trokken.”

“Een woeste Maas, een Maas in de nacht of de Maas badend in het zonlicht. Met het kunstwerk FOUR laat ik de gezichten van de Maas zien. De doeken van wol zijn gedrapeerd rondom het paard van Berlinde de Bruyckere. Gevouwen als een bescherming.“

Kleuractivist
“We leven in een steriele wereld, zeker nu met Covid19. Wanneer zie je nog echte natuurlijke materialen en kleuren om je heen? Wol van het Kempische heideschaap? Chemische kleuren en materialen maken de dienst uit. Ik hoop dat mensen door mijn kunstwerk verwonderd en verrast worden. Ik word nog elke keer verrast door de kleuren die de uit planten verkregen pigmenten tevoorschijn toveren voor mijn kunstwerken. Het is fascinerend welke kleuren de natuur uit planten laat ontsnappen. Ik werk al meer dan 20 jaar in de Verenigde Staten. Ik werd tijdens een lezing aangekondigd als kleuractivist én kunstenaar. Ik geloof dat je met kleur iets in beweging kunt zetten. Dat ik mensen wakker kan schudden om anders naar de wereld te kijken. Duurzamer en gevoeliger voor de cultuurhistorie van het gebied waarin ze wonen.”

‘Machtige Maas’
Gastcurator Servé Hermans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht, laat vier gezichten van de rivier zien; muze, monster, moordenaar en moeder. Een team van verschillende kunstenaars en ontwerpers geven ieder invulling aan hun persoonlijke binding met de Maas. Van kunstenaar Claudy Jongstra tot filmer Rob Hodselmans en van componist Kwinten Mordijck tot toneelschrijfster Annet Bremen. De tentoonstelling ‘Machtige Maas’ is te zien tot en met 5 april 2021. Een Timeslot reserveren kan via de webshop van het Limburgs Museum.  

Tekst: Monique Joosten
Beeld Claudy: Christian Jaeggi
Foto kunstwerk FOUR Jeroen Musch
Meer info: www.claudyjongstra.com

Claudy Jongstra (foto door Christian Jaeggi)