Bezoek het Limburgs Museum Online

Helaas zal het Limburgs Museum tot en met 25 mei 2021 gesloten zijn in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Gelukkig kun je een groot gedeelte van onze collectie ook online bekijken. Klik hier!

Van Daar & Van Hier

Online aanbod

75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indi√ę en de start van de Dekolonisatieoorlog gingen 25 Limburgse millennials op zoek naar hun Indische of Molukse wortels. In de expositie vertellen ze wat ze ontdekten over hun familiegeschiedenis en gaan ze in gesprek met hun (groot)ouders over een verzwegen verleden. Haal de expositie in huis met deze kijk- en luistertips!

Wat betekent herdenken voor jou?
21 maart 2021 is het 70 jaar geleden dat de eerste Molukse families aankwamen in Nederland. Deelnemer Stefanie Hehalatu, die Molukse wortels heeft, staat hier als volgt bij stil: 'Mijn grootouders eren doe ik door in mijn toekomst te investeren en niet te vergeten waar ik vandaan kom. Met trots deel ik het gedicht Een ode aan mijn ouders, geschreven door mijn vader Max Hehalatu.' Klik op de afbeelding hieronder voor een vergrote weergave.

In augustus staan we stil bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Dan zal hier een aantal deelnemers met Indische roots stilstaan bij de vraag Wat betekent herdenken voor jou?

Deelnemers Lieke en Esmee in gesprek met oma Louise
Zussen Lieke en Esmee: 'Tracing Your Roots laat ons onze Indische kant opnieuw interpreteren. Wie zijn we en waar komen we vandaan? Het maakt ons trots op hoe onze familie een plek in de Nederlandse samenleving heeft gevonden, zonder het Indisch-zijn te verliezen.' In de expositie gaan Lieke en Esmee het gesprek aan met hun Indische oma Louise over het vertrek naar Nederland, afscheid nemen van familieleden en het leven in een pension in Venray. 'Nu mag ik dankzij Tracing Your Roots in deze expositie samen met mijn oma en mijn oudste zus die geschiedenis doorgeven. We vertellen ons familieverhaal. Heel bijzonder,' aldus Esmee.

Deelnemer Roos in gesprek met oma Jane
Roos: 'De zoektocht naar mijn Indische roots heeft veel emoties losgemaakt. Ik besef me nu dat ik onderdeel ben van een grotere geschiedenis - die ik bovendien zelf voortzet. Ik draag een cultuur mee van veerkracht, trots en dienstbaarheid.' Roos gaat in de expositie het gesprek aan met haar Indische oma Jane over het leven in Indonesië en Nederland, de liefde en een groot verlies. 'Haar leven, haar geschiedenis: het is door mijn zoektocht allemaal tastbaarder geworden. Het Indische zit voor mij in de geur van Indisch eten, in haar snuffelkusjes, in haar Indische snuisterijen. Tot voor kort was mijn oma gewoon mijn oma, maar nu is ze mens geworden. Dat doet veel met me,' aldus Roos.

Video's: Esmee Jacobs

Houd deze pagina goed in de gaten, want de komende tijd zullen we hier meer gesprekken gaan delen!

Bekijk de digitale opening
Op 10 december 2020 openenden we de tentoonstelling digitaal. Frans Pollux neemt je mee door de tentoonstelling en spreekt met deelnemende jongeren, met Yvette Kopijn (gastcurator en mede-initiatiefnemer van Tracing Your Roots van Stichting Zieraad) en met Marieke Koppelmans (programmamanager van het Limburgs Museum). Odin Westen (Provinciale Statenlid) opent de tentoonstelling officieel en muzikant Chris Thenu brengt een persoonlijk lied ten gehore.

Luistertip: deelnemer Ezra in gesprek met vader Max
Op 28 februari 2021 waren vader en zoon Max en Ezra Hattu te gast bij Dijkstra en Evenblij ter plekke op NPO Radio 1. Ze spraken over opgroeien in Kamp Blerick, het doorbreken van een cirkel van pijn en verdriet en de zoektocht naar hun Molukse familiegeschiedenis. Ezra is één van de jongeren die zijn verhaal vertelt in de tentoonstelling Van Daar & Van Hier en daar in gesprek gaat met zijn vader. Benieuwd naar het radiofragment? Beluister het via deze link (vanaf 21:07 uur).

Foto: Esmee Jacobs

Kijktip: Tracing Your Roots-middag in het Limburgs Museum
L1 kwam in oktober 2020 op bezoek bij een Tracing Your Roots-middag in het Limburgs Museum. Tijdens dit programma Tracing Your Roots doken de 25 Limburgse millennials met Indische of Molukse roots o.a. in de archieven, deden ze stamboomonderzoek en interviewden ze hun (groot)ouders. De resultaten daarvan zijn in de tentoonstelling Van Daar & Van Hier te zien. L1 sprak met Yvette Kopijn en twee deelnemende jongeren over deze zoektocht naar hun familiegeschiedenis.