Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

Van Daar & Van Hier

Online aanbod

75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indi√ę en de start van de Dekolonisatieoorlog gingen 25 Limburgse millennials op zoek naar hun Indische of Molukse wortels. In de expositie vertellen ze wat ze ontdekten over hun familiegeschiedenis en gaan ze in gesprek met hun (groot)ouders over een verzwegen verleden. Haal de expositie in huis met deze kijk- en luistertips!

Wat betekent herdenken voor jou?
21 maart 2021 is het 70 jaar geleden dat de eerste Molukse families aankwamen in Nederland. Deelnemer Stefanie Hehalatu, die Molukse wortels heeft, staat hier als volgt bij stil: 'Mijn grootouders eren doe ik door in mijn toekomst te investeren en niet te vergeten waar ik vandaan kom. Met trots deel ik het gedicht Een ode aan mijn ouders, geschreven door mijn vader Max Hehalatu.' Klik op de afbeelding hieronder voor een vergrote weergave.

Samen met gastcurator Yvette Kopijn en deelnemers aan de expositie staan we daarnaast op 15 augustus 2021 in het Limburgs Museum stil bij de slachtoffers die vielen in voormalig Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting, de Bersiap en de daaropvolgende Onafhankelijkheidsoorlog. Yvette Kopijn gaat met drie jongeren, die hebben deelgenomen aan de expositie, in gesprek over wat herdenken voor hen betekent. Kunstenares Shelly Lapré voert een herdenkingsritueel uit en er is muziek te horen van muzikante en theatermaker Amber Nefkens. Bekijk de herdenking terug via onderstaande video.
 

Deelnemer Francisco in gesprek met vader Teddy
Francisco gaat in de tentoonstelling het gesprek aan met zijn vader Teddy over het Moluks-zijn en het zoeken naar je identiteit. 'Wij voelen de pijn, maar hebben niet het trauma. Dat geeft ons de kans om gesprekken over het verleden te voeren zonder dat het trauma ons in de weg zit. [...] Alleen dan kunnen we ook werkelijk iets betekenen voor de toekomst van de Molukse en Indonesische cultuur en identiteit, en dat begint allemaal bij onze eigen identiteit,' aldus Francisco.

Deelnemer Jersey in gesprek met vader Nico
Jersey: 'Tracing Your Roots heeft mij dichter bij mijn roots gebracht, maar ook bij mijn vader. Onze gezamenlijke zoektocht heeft onze band versterkt. Daar ben ik blij om.' In de expositie gaat Jersey het gesprek aan met zijn vader Nico over het doorbreken van het zwijgen over een pijnlijk verleden en het hierdoor ontstane begrip en acceptatie. 'Bij Tracing Your Roots ontdekte ik mooie maar ook pijnlijke zaken. […] Ondanks deze droevige ontdekkingen ben ik blij dat ik heb meegedaan aan Tracing Your Roots. Ik begrijp nu beter waarom er in onze familie zoveel gezwegen is over het verleden,' aldus Jersey.

Deelnemer Jenneke in gesprek met moeder Lydia
Jenneke: 'Dankzij Tracing Your Roots heb ik mijn familie beter leren kennen. Ik weet nu waar ik vandaan kom. Dat geeft mij een goed gevoel.' Jenneke gaat in de tentoonstelling het gesprek aan met haar moeder Lydia over herinneringen aan haar Indische oma, het Indisch zwijgen en het doorgeven van Indisch-zijn. 'Vroeger was ik nooit bezig met mijn Indisch-zijn, pas later ging ik beseffen dat het er bij ons thuis toch anders aan toe ging. Bij ons thuis stonden eten en gastvrijheid altijd centraal. Met verjaardagen was het bijvoorbeeld geen probleem wanneer mensen een extra stuk vlaai namen. Ik ben Limburgs én Indisch, besef ik nu. Dat is niet iets om weg te drukken, maar om te omarmen,' aldus Jenneke.

Deelnemers Jazzy en Djalma in gesprek met elkaar
Jazzy en Djalma: 'Ervaringen worden van generatie op generatie doorgegeven, soms met veel woorden en vaak met weinig. Als jongere generatie blijven wij verhalen vertellen, of dat in ons werk is, of in muziek- of filmmaken.' Jazzy en Djalma praten in de tentoonstelling over hun herinneringen aan hun Molukse opa en de rol van muziek in de familie. 'Ja, ik denk dat bij velen van ons muziek door de aderen stroomt. Bij mijzelf ook. Het is toch mooi om te zien hoe dat eigenlijk een lange traditie is, die dan gestart is bij onze opa. Het is mooi om te zien hoe dat, zonder woorden, is doorgegeven,' aldus Djalma.

Deelnemers Robbie en Tim in gesprek met moeder Yvonne
Robbie: 'Deze zoektocht voelt als een missie om mijn voorouders, aan wie zolang niet gedacht is, een nieuwe, helder verlichte plek in onze familie te geven.' In de expositie gaan Robbie en Tim het gesprek aan met hun moeder Yvonne over herinneringen aan hun Indische opa en Indisch-zijn. 'In de loop der jaren zijn we een echte Limburgse familie geworden, maar toch ook Indisch gebleven. Bij ons thuis kon iedereen altijd aanschuiven. De warmte en saamhorigheid, dat heeft iets moois. Van welke generatie je ook bent: Indisch-zijn zit in je DNA. Dat maakt het belangrijk om je wortels te kennen. Je draagt ze hoe dan ook met je mee,' aldus Robbie en Tim.

Deelnemer Ezra in gesprek met vader Max
Ezra: 'Wauw, wat een mooie reis is dit geweest!' Ezra gaat in de tentoonstelling het gesprek aan met zijn vader Max over hun Moluks-Javaanse afkomst, de nauwe familiebanden en het doorgeven van deze verbondenheid en familiegeschiedenis aan de volgende generatie. 'Da's het mooie aan Tracing Your Roots: het maakt iets los in de familie, er komen verhalen boven water. Soms mooie verhalen, vaak pijnlijke. Maar alle verhalen brengen ons bij elkaar. Ik denk dat dit het begin is van een gezamenlijke zoektocht naar onze wortels. Zodat mijn generatie en die na ons weten waar ze vandaan komen en waarom we zijn wie we zijn!' aldus Ezra.

Deelnemers Lieke en Esmee in gesprek met oma Louise
Zussen Lieke en Esmee: 'Tracing Your Roots laat ons onze Indische kant opnieuw interpreteren. Wie zijn we en waar komen we vandaan? Het maakt ons trots op hoe onze familie een plek in de Nederlandse samenleving heeft gevonden, zonder het Indisch-zijn te verliezen.' In de expositie gaan Lieke en Esmee het gesprek aan met hun Indische oma Louise over het vertrek naar Nederland, afscheid nemen van familieleden en het leven in een pension in Venray. 'Nu mag ik dankzij Tracing Your Roots in deze expositie samen met mijn oma en mijn oudste zus die geschiedenis doorgeven. We vertellen ons familieverhaal. Heel bijzonder,' aldus Esmee.
 
Deelnemer Roos in gesprek met oma Jane
Roos: 'De zoektocht naar mijn Indische roots heeft veel emoties losgemaakt. Ik besef me nu dat ik onderdeel ben van een grotere geschiedenis - die ik bovendien zelf voortzet. Ik draag een cultuur mee van veerkracht, trots en dienstbaarheid.' Roos gaat in de expositie het gesprek aan met haar Indische oma Jane over het leven in Indonesië en Nederland, de liefde en een groot verlies. 'Haar leven, haar geschiedenis: het is door mijn zoektocht allemaal tastbaarder geworden. Het Indische zit voor mij in de geur van Indisch eten, in haar snuffelkusjes, in haar Indische snuisterijen. Tot voor kort was mijn oma gewoon mijn oma, maar nu is ze mens geworden. Dat doet veel met me,' aldus Roos.

Video's: Esmee Jacobs

Bekijk de digitale opening
Op 10 december 2020 openden we de tentoonstelling digitaal. Frans Pollux neemt je mee door de tentoonstelling en spreekt met deelnemende jongeren, met Yvette Kopijn (gastcurator en mede-initiatiefnemer van Tracing Your Roots van Stichting Zieraad) en met Marieke Koppelmans (programmamanager van het Limburgs Museum). Odin Westen (Provinciale Statenlid) opent de tentoonstelling officieel en muzikant Chris Thenu brengt een persoonlijk lied ten gehore.

Luistertip: deelnemer Ezra in gesprek met vader Max
Op 28 februari 2021 waren vader en zoon Max en Ezra Hattu te gast bij Dijkstra en Evenblij ter plekke op NPO Radio 1. Ze spraken over opgroeien in Kamp Blerick, het doorbreken van een cirkel van pijn en verdriet en de zoektocht naar hun Molukse familiegeschiedenis. Ezra is één van de jongeren die zijn verhaal vertelt in de tentoonstelling Van Daar & Van Hier en daar in gesprek gaat met zijn vader. Benieuwd naar het radiofragment? Beluister het via deze link (vanaf 21:07 uur).

Foto: Esmee Jacobs

Kijktip: Tracing Your Roots-middag in het Limburgs Museum
L1 kwam in oktober 2020 op bezoek bij een Tracing Your Roots-middag in het Limburgs Museum. Tijdens dit programma Tracing Your Roots doken de 25 Limburgse millennials met Indische of Molukse roots o.a. in de archieven, deden ze stamboomonderzoek en interviewden ze hun (groot)ouders. De resultaten daarvan zijn in de tentoonstelling Van Daar & Van Hier te zien. L1 sprak met gastcurator Yvette Kopijn en twee deelnemende jongeren over deze zoektocht naar hun familiegeschiedenis.