Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

MigratieLab

16 oktober 2021 t/m 13 maart 2022

Tot en met 13 maart 2022 is de werkplaats ‘MigratieLab’ van Museum Onderweg in het Limburgs Museum te bezoeken. Deze bestaat uit twee onderdelen: een historische tentoonstelling over arbeidsmigratie én een presentatie van het onderzoek van drie kunstenaars en initiatiefnemer Milena Mulders naar arbeidsmigratie vandaag de dag in Noord-Limburg, getiteld ‘Wandervogel’.

De basis van de werkplaats wordt gevormd door de historische tentoonstelling Niet bang zijn: een ode aan de arbeidsmigranten en de Limburgers ten tijde van de mijnen in Zuid-Limburg (1900-1974). Niet bang zijn was eerder te zien in het tijdelijke Migratiemuseum in Heerlen.

In het Limburgs Museum fungeerde de tentoonstelling de afgelopen maanden als een spiegel: hoe werd arbeidsmigratie destijds georganiseerd en hoe werd het beleefd? En hoe is dat nu? Wie zijn de arbeidsmigranten van nu? En hoe leven we met elkaar samen?

Terwijl het team van Museum Onderweg hierover in gesprek ging met bezoekers van het Limburgs Museum, legden de makers 'in het veld' contacten met arbeidsmigranten en (nieuwe) Limburgers. Zij documenteerden hun verhalen in beeld, tekst en geluid.

Over Wandervogel
In de tijd van de mijnen was het Duits de voertaal. De term 'Wandervogel', wat in het Nederlands 'trekvogels' betekent, werd gebruikt om aan te geven hoe de mijnmigranten van mijngebied naar mijngebied trokken. Daar waar werk was, trokken ze naartoe. Ze gingen, volgens een Sloveense gezegde, 'Met de buik het brood achterna' (S Trebuhom za Kruhom). Vaak werd de term 'wandervogel' gecombineerd met een ander Duits woord, namelijk 'freizügigkeit', dat zoiets betekent als 'zwervend', 'nomadisch'. In die tijd was men bang voor die 'freizügigkeit', men vreesde dat de migranten door hun zwervende bestaan mondig zouden worden en in opstand zouden komen. Men vreesde controleverlies.
Tegenwoordig wordt 'freizügigkeit', vooral gebruikt in de betekenis van 'vrij verkeer', in de context van de EU.

Het makersteam bestaat uit Antoni Czarczyński (fotograaf), Sofia de Benedictis (fotograaf) en Naomi Steijger (theatermaker/podcastmaker). Hun onderzoeksproces en de resultaten zijn zichtbaar gemaakt in het MigratieLab. Met medewerking van fotograaf Martijn Maiwald en videomaker Iztok Klančar.

Alvast een voorproefje van de resultaten?

Antoni Czarczyński
Een van die kunstenaars is Antoni Czarczyński (2000), sociaal documentaire fotograaf uit Warschau Polen. Met een serie foto’s vertelt Antoni, samen met de mensen die hij onderweg ontmoette, een verhaal over arbeidsmigratie. Hij richtte zich specifiek op de Poolse gemeenschap in Noord-Limburg. Hij verzamelde persoonlijke verhalen over leven, werk, angsten en dromen. Als aanvulling op de reeks beelden maakte hij een korte film waarin vakbondsvrouw Kim van Ekris (FNV) uitlegt hoe arbeidsmigratie werkt en welke problemen arbeidsmigranten in Nederland ervaren.

Sofia de Benedictis
Sofia de Benedictis (1991) is een freelance fotograaf uit Rome. Voor het MigratieLab onderzocht Sofia het complexe systeem rond arbeidsmigratie via spontane ontmoetingen met arbeidsmigranten in Nederland. Sofia, zelf migrant, probeert zo ook haar eigen positie in dit land begrijpen.

Naomi Steijger
Naomi Steijger (1994) is theater- en documentairemaker. Voor het MigratieLab stapte ze op station Venlo op de bus naar Waschau. Samen met de mensen die ze, onder andere in het klooster Bethanië, ontmoette, reisde ze terug naar (hun) thuis. Die reis ving ze ineen poëtisch audioverslag. De fotografie is van Martijn Maiwald.

Een bezoek brengen met begeleiding?
Het team van Museum Onderweg en de makers zijn op nog nader te bepalen momenten aanwezig in het museum. Op die dagen is een bezoek aan het lab gratis. Aanmelden is gewenst.

Het is ook mogelijk een persoonlijke afspraak te maken met initiatiefnemer Milena Mulders via museumonderweg@gmail.com

MigratieLab is een initiatief van Museum Onderweg (voortgekomen uit Migratiemuseum Heerlen) in samenwerking met het Limburgs Museum. Het samenwerkingsproject maakt onderdeel uit van een meerjarenambitie. MigratieLab wordt mogelijk gemaakt door Limburgs Museum, VSBfonds, de Stichting DOEN/Bankgiro Loterijfonds en KABK Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag. 

 

Morgen zijn wij weer open van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online

Met steun van:

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: 'Iedereen doet mee'.