Limburg ontstaat ... steeds opnieuw

Over het ontstaan van Limburg en haar Limburgers

Altijd te zien

Terugkijken op tweehonderd jaar geschiedenis.

Deze zaal zoomt in op de laatste twee eeuwen van de provincie Limburg. We starten in 1794, het jaar waarin het grootste deel van Nederland onder Frans bestuur komt. Een periode die van grote invloed is op de politieke, economische en religieuze ontwikkeling van Nederland, en dus ook Limburg. Sinds wanneer spreken we van de provincie Limburg? Welke talen en dialecten worden er gesproken?  Wat zijn de economische factoren die ertoe doen?  Hoe zit het met de sociale verhoudingen onderling? Welke rol heeft het geloof? Wat maakt iemand een Limburger en op welke manier is de komst van migranten van invloed op het wezen van de autochtone bewoners?

Jaartallen en feiten zijn in deze zaal te lezen als onderdeel van een tijdslijn, verdeeld in vijf thema’s: bestuur, geloof, werk, migratie en identiteit. Deze chronologie is aangekleed met  een visueel schouwspel van authentieke objecten, documenten, foto’s, filmbeelden én verrassende themakamers. Loop binnen in het devotionalia-winkeltje waar je wordt toegesproken door een praatgrage verkoopster. Of bezoek het  atelier in de fabriek van aardewerkgigant Petrus Regout, waar Maastrichtse meisjes door een ‘Hollandse’ opzichter worden aangespoord om door te werken.  Het geluid van de schachtlift uit een Limburgse kolenmijn leidt je naar de woonkamer van een mijnwerkersgezin, waar je welkom bent om aan tafel aan te schuiven.

Met de klas de ontwikkeling van kleding ontdekken? Met een groep een 'royale' andere kijk op het Limburgs Museum? Met een groep mee terug naar het ontstaan van Limburg?

Van 28 augustus tot en met 18 november 2018 is in deze tentoonstelling ook een kleine presentatie over Rob Brouwers te zien. Kleurrijk, dat is het eerste wat opvalt aan de schilderijen van Rob Brouwers. Ook in de twee schilderwerken die de Stichting Vrienden van Rob Brouwers nu aan het Limburgs Museum schenkt, zijn kleuren en nuances belangrijk. De in het Belgisch-limburgse Sint-Truiden geboren schilder was geboeid door de leefstijl van 'gewone' mensen. De stroopstoker en het oude vrouwtje, twee bruiklenen in deze presentatie, laten dat zien. Ook de Limburgse cultuur hield hem bezig: in opdracht van het Limburgs Museum werkte hij aan een doek over het schutterswezen. Helaas werd hij ziek voor hij dat schilderij kon voltooien. Maar het 'onvoltooide schuttersstuk' laat wel mooi zien hoe gelaagd hij een werk opbouwde. Dat schuttersstuk vormt de kern van de nieuwe schenking, die verder bestaat uit een vroeg schilderij ('Passie'), en werk op papier in zwart-wit: tekeningen, schetsen in penseel en lino's.

Morgen zijn wij weer open van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online met korting