Limburg ontstaat ... steeds opnieuw
Over het ontstaan van Limburg en haar Limburgers
Altijd te zien
Over het ontstaan van Limburg en haar Limburgers
Altijd te zien
Deze zaal zoomt in op de laatste twee eeuwen van de provincie Limburg. We starten in 1794, het jaar waarin het grootste deel van Nederland onder Frans bestuur komt. Een periode die van grote invloed is op de politieke, economische en religieuze ontwikkeling van Nederland, en dus ook Limburg. Sinds wanneer spreken we van de provincie Limburg? Welke talen en dialecten worden er gesproken? Wat zijn de economische factoren die ertoe doen? Hoe zit het met de sociale verhoudingen onderling? Welke rol heeft het geloof? Wat maakt iemand een Limburger en op welke manier is de komst van migranten van invloed op het wezen van de autochtone bewoners?
Jaartallen en feiten zijn in deze zaal te lezen als onderdeel van een tijdslijn, verdeeld in vijf thema’s: bestuur, geloof, werk, migratie en identiteit. Deze chronologie is aangekleed met een visueel schouwspel van authentieke objecten, documenten, foto’s, filmbeelden én verrassende themakamers. Loop binnen in het devotionalia-winkeltje waar je wordt toegesproken door een praatgrage verkoopster. Of bezoek het atelier in de fabriek van aardewerkgigant Petrus Regout, waar Maastrichtse meisjes door een ‘Hollandse’ opzichter worden aangespoord om door te werken. Het geluid van de schachtlift uit een Limburgse kolenmijn leidt je naar de woonkamer van een mijnwerkersgezin, waar je welkom bent om aan tafel aan te schuiven.
Met een groep mee terug naar het ontstaan van Limburg?Stadsleven in Limburg 1350-1795
Nu te zien!
In de tentoonstelling 'Aad de Haas - Verboden Kunst' zie je wat niemand tot nu toe mocht zien. We tonen schetsen waarvan zelfs Aad de Haas bang was ze te vertonen.
Nu te zien!
De Maas stroomt door het Limburgs Museum. Zes zalen dompelen je onder in beeld, licht en geluid van een grote groep kunstenaars. Ze reflecteren op de rivier die door de Limburgers liefkozend 'Mooder Maas' wordt genoemd.