Limburg ontstaat ... steeds opnieuw

Over het ontstaan van Limburg en haar Limburgers

Altijd te zien

Terugkijken op tweehonderd jaar geschiedenis.

Deze zaal zoomt in op de laatste twee eeuwen van de provincie Limburg. We starten in 1794, het jaar waarin het grootste deel van Nederland onder Frans bestuur komt. Een periode die van grote invloed is op de politieke, economische en religieuze ontwikkeling van Nederland, en dus ook Limburg. Sinds wanneer spreken we van de provincie Limburg? Welke talen en dialecten worden er gesproken?  Wat zijn de economische factoren die ertoe doen?  Hoe zit het met de sociale verhoudingen onderling? Welke rol heeft het geloof? Wat maakt iemand een Limburger en op welke manier is de komst van migranten van invloed op het wezen van de autochtone bewoners?

Jaartallen en feiten zijn in deze zaal te lezen als onderdeel van een tijdslijn, verdeeld in vijf thema’s: bestuur, geloof, werk, migratie en identiteit. Deze chronologie is aangekleed met  een visueel schouwspel van authentieke objecten, documenten, foto’s, filmbeelden én verrassende themakamers. Loop binnen in het devotionalia-winkeltje waar je wordt toegesproken door een praatgrage verkoopster. Of bezoek het  atelier in de fabriek van aardewerkgigant Petrus Regout, waar Maastrichtse meisjes door een ‘Hollandse’ opzichter worden aangespoord om door te werken.  Het geluid van de schachtlift uit een Limburgse kolenmijn leidt je naar de woonkamer van een mijnwerkersgezin, waar je welkom bent om aan tafel aan te schuiven.

Kleine presentatie Tin in Limburg - 25 jaar Nederlandse Tinvereniging
De Nederlandse TinVereniging jubileert. Al 25 jaar wisselen de leden, allen tinverzamelaars, kennis en gegevens uit, onder andere in het blad Tinkoerier. Ze ontmoeten elkaar tweemaal per jaar in Nederlandse musea. 

Ter gelegenheid van de tienjarige jubileumexpositie in Museum Boijmans Van Beuningen verscheen in 2004 het boek Van tin gegoten - uit tin genoten.

Omdat tin door de eeuwen heen vaak werd omgesmolten om te worden hergebruikt, zijn oude voorwerpen van tin betrekkelijk zeldzaam - en alleen daarom al bijzonder. Deze kleine kabinetspresentatie, Tin in Limburg, laat zowel de schoonheid als de historische waarde van tin zien.

Met een groep mee terug naar het ontstaan van Limburg?

Vandaag zijn wij geopend van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online en voorkom wachttijden