Limburg ontstaat ... steeds opnieuw

Over het ontstaan van Limburg en haar Limburgers

Altijd te zien

Terugkijken op tweehonderd jaar geschiedenis.

Deze zaal zoomt in op de laatste twee eeuwen van de provincie Limburg. We starten in 1794, het jaar waarin het grootste deel van Nederland onder Frans bestuur komt. Een periode die van grote invloed is op de politieke, economische en religieuze ontwikkeling van Nederland, en dus ook Limburg. Sinds wanneer spreken we van de provincie Limburg? Welke talen en dialecten worden er gesproken?  Wat zijn de economische factoren die ertoe doen?  Hoe zit het met de sociale verhoudingen onderling? Welke rol heeft het geloof? Wat maakt iemand een Limburger en op welke manier is de komst van migranten van invloed op het wezen van de autochtone bewoners?

Jaartallen en feiten zijn in deze zaal te lezen als onderdeel van een tijdslijn, verdeeld in vijf thema’s: bestuur, geloof, werk, migratie en identiteit. Deze chronologie is aangekleed met  een visueel schouwspel van authentieke objecten, documenten, foto’s, filmbeelden én verrassende themakamers. Loop binnen in het devotionalia-winkeltje waar je wordt toegesproken door een praatgrage verkoopster. Of bezoek het  atelier in de fabriek van aardewerkgigant Petrus Regout, waar Maastrichtse meisjes door een ‘Hollandse’ opzichter worden aangespoord om door te werken.  Het geluid van de schachtlift uit een Limburgse kolenmijn leidt je naar de woonkamer van een mijnwerkersgezin, waar je welkom bent om aan tafel aan te schuiven.

Kleine presentatie in kabinet - 'Mia' 4 december 2018 t/m 3 februari 2019
In het kabinet in deze zaal is van 4 december 2018 t/m 3 februari 2019 de kleine presentatie 'Mia' te zien. Mia is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen, en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken: hoe doe je dat? Leonie Cornips van de Universiteit Maastricht en Jolien Makkinga van het Meertens Instituut onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Kan het spreken van eigen taal, je gevoel van autonomie beïnvloeden?

Stichting Laudio vertaalde de resultaten van dit onderzoek naar 'Mia': een speciaal ingerichte kamer waar je letterlijk een Limburgse klankkast in kan wandelen. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in, die andere; het Hollands. Omdat je in een verzorgingshuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’. De gesprekken met bewoners van een Limburgs zorgcentrum zijn de basis van het onderzoek en dus ook van 'Mia'. Afgelopen maanden was 'Mia' in Maastrichtse zorgcentra. Dat leverde ontroerende reacties en interessante gesprekken op bij bewoners, familie en personeel uit de zorg. Speciaal voor het Limburgs Museum is 'Mia' van het Maastrichts dialect nu vertaald naar het Venloos: Mia komt thoes in Venlo

 

Met de klas de ontwikkeling van kleding ontdekken? Met een groep een 'royale' andere kijk op het Limburgs Museum? Met een groep mee terug naar het ontstaan van Limburg?

Vandaag zijn wij geopend van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online met korting