Bezoek het Limburgs Museum Online

Helaas zal het Limburgs Museum tot en met 15 maart 2021 gesloten zijn in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Gelukkig kun je een groot gedeelte van onze collectie ook online bekijken. Klik hier!

De 100 beste cartoons

Inktspotprijs 2017

27 september 2017 t/m 7 januari 2018

De 100 beste politieke spotprenten van het afgelopen jaar. Op 26 september 2017 werd in Den Haag de grote winnaar van de Inktspotprijs 2017 bekend gemaakt door juryvoorzitter Claudia de Breij. De tekeningen zijn nu te zien in het Limburgs Museum.

Het 'vrije woord' is een van de belangrijkste verworvenheden van de democratie. We mogen zeggen en schrijven wat we denken. Maar we mogen ook tekenen wat we denken: de Inktspotprijs is in die zin een viering van het 'vrije beeld'. De honderd inzendingen van dit jaar, actuele tekeningen die vaak geestig, soms genadeloos hard en altijd verrassend zijn, leggen stuk voor stuk de vinger op een zere plek. Ze geven een overzicht van ons jaar: Trump, Erdogan, aanslagen en Brexit zijn terugkerende thema’s. Maar die herhaling is een kracht: het is fascinerend om te zien hoe één onderwerp in zo veel verschillende vormen verbeeld wordt.

Uiteraard zijn de grote namen aanwezig: Joep Bertrams, Jos Collignon, Tom Janssen, Siegfried Woldhek, Len Munnik, Stefan Verwey. Minstens zo interessant zijn de nieuwe namen die elk jaar weer komen bovendrijven, jong talent dat de (digitale) tekening heeft ontdekt als kunstvorm en middel om zaken aan de kaak te stellen. De Nederlandse cultuur van spotprenten blijkt nog altijd springlevend.

In samenwerking met Stichting Pers en Prent.

Helaas zijn wij gesloten t/m 15 maart 2021.

Koop je kaartjes online