Het Limburgs Museum is weer geopend!

We doen er alles aan om onze bezoekers een veilig én aangenaam bezoek te bieden. Zo is de looproute aangepast en vragen we iedereen om op voorhand een e-ticket met tijdslot aan te schaffen in onze webshop en een mondkapje te dragen. Alle coronamaatregelen bekijken?

Inktspot 2019-2020

De 100 beste politieke tekeningen

23 september 2020 t/m 22 november 2020

De beste spotprenten van het jaar zijn vanaf 23 september weer te zien in het Limburgs Museum. De expositie ‘Inkspot’ toont maar liefst meer dan 100 scherpe en grappige politieke prenten, ingezonden voor de Inktspotprijs 2020. Vlak na de bekendmaking van de winnaar van deze prijs worden alle inzendingen op groot formaat tentoongesteld in de expositie ‘Inktspot’.

De fameuze Inktspotprijs wordt uitgereikt sinds 1992. Op de erelijst staan tekenaars als Peter van Straaten, Opland, Jos Collignon en Joep Bertrams. En nog steeds komt er elk jaar nieuw talent om de hoek kijken. "Dit land is rijk aan goede cartoonisten," zegt conservator Frank Holthuizen van het Limburgs Museum. "Als museum bieden wij die vrijdenkers – onder wie ook altijd tekenaars uit onze provincie -  al jarenlang een podium. We vinden het belangrijk dat niet alleen het vrije woord, maar ook het 'vrije beeld' gevierd wordt."

Een bezoek aan de expositie Inktspot biedt behalve een gulle lach ook een overzicht van het nieuwsjaar. De thema’s die ons het meeste hebben beziggehouden, komen in meer dan 100 prenten nog eens voorbij. Dit keer dus veel corona, van mondkapjes tot 'het nieuwe normaal' - zie de prent van winnaar Len Munnik. Maar ook onderwerpen als Syrië, protesterende boeren, ons Koningshuis en natuurlijk Donald Trump - stuk voor stuk gevangen in originele, prikkelende beelden.

De prent 'Alles wordt weer normaal' van Len Munnik heeft dit jaar de Inktspotprijs gewonnen. De politieke tekeningen van Jip van den Toorn, Siegfried Woldhek, Rhonald Blommestijn en het collectief Reid, Geleijnse & Van Tol (Fokke en Sukke) kregen een eervolle vermelding.

Holthuizen: "Spotprenten mogen schuren, misschien moeten ze dat zelfs. Daardoor gaan politieke prenten bijna automatisch over de vrijheid van meningsuiting. Dat is een actueel en urgent thema, zeker voor een museum dat zo in de samenleving staat als het onze."

Inktspot is te zien van woensdag 23 september t/m zondag 22 november 2020.

Len Munnik, Alles wordt weer normaal. 4 juni 2020, Trouw.

Vandaag zijn wij geopend van 10:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online