Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

Tekens van vrijheid

Online aanbod

Rond de herdenking van 75 jaar vrijheid was van 18 oktober 2019 tot en met 10 mei 2020 de tentoonstelling ‘Tekens van vrijheid – Van oorlogsdocumentaire tot Armando’ te bezoeken. Deze tentoonstelling toont indringende, grootse werken van kunstenaars en filmmakers die reflecteren op de verworven vrijheid na 1945. De tentoonstelling is inmiddels niet meer in het museum te zien, maar nog steeds op verschillende manieren virtueel te bezoeken!

Wandel door de tentoonstelling vanuit je huiskamer
Met een 360-graden-camera is de tentoonstelling volledig in beeld gebracht. Zoek de uitgelichte werken en bekijk de volledige Puinfilm – De Remix in 360-graden. Beweeg je muis, kijk rond en ontdek.

Let op: de tour is het beste te bekijken via de browser Google Chrome. Via andere browsers, met name Safari, kan het zijn dat bepaalde video’s of instellingen niet werken.

Bekijk de tentoonstelling virtueel!

Bekijk de bijzondere Puinfilm - De Remix op YouTube
In de expositie is de iconische Puinfilm over het verwoeste Venlo na de Tweede Wereldoorlog van Dré Brenneker en Baer Thierry in een nieuwe opstelling te zien. Deze Puinfilm - De Remix, geproduceerd door conservator bewegend beeld van het museum, Frank Holthuizen, is nu in z'n geheel op ons YouTube-kanaal te bekijken!

Beleef de expositie met museumdirecteur Bert Mennings
Bert Mennings, directeur van het museum, neemt je in onderstaande video mee in de expositie. Aan de hand van twee werken van Anton Rooskens laat hij je de ontwikkeling van een realistische naar abstracte schilderstijl zien.

Tentoonstellingsinformatie

Rond de herdenking van 75 jaar vrijheid brengen het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam 'Tekens van vrijheid'. Deze tentoonstelling toont indringende, grootse werken van kunstenaars en filmmakers die reflecteren op de verworven vrijheid na 1945.

Het besef van nieuwe vrijheid bracht bij beeldend kunstenaars ook herinneringen naar boven aan de voorgaande tijd van verdriet, beklemming en onderdrukking. Neem Armando, wiens oeuvre zijn leven lang een verbeelding was van zijn oorlogservaringen met machtswellust. In de tentoonstelling is werk te zien uit de naoorlogse stromingen CoBrA, Vrij Beelden, Liga Nieuw Beelden en de Nul-beweging, met onder meer werk van Ger Lataster, Aad de Haas, Melle, Jaap Wagemaker, Wim de Haan, Jan Schoonhoven, Wim Oepts, Herman Berserik en Shinkichi Tajiri.

De bezoeker wordt meegenomen in een rite de passage, van geweld en dood, maar ook van vrijheid en plezier, van angst en depressie naar een grenzeloos optimisme. De tentoonstelling roept een wereld van parallellen op tussen verleden en heden en toont een generatie-overschrijdende visie op vrijheid.

Tekens van vrijheid toont daarnaast niet één maar vier filmpremières! De documentaire die in de volksmond de Puinfilm is gaan heten, van de makers Dré Brenneker en Baer Thiery, wordt in een nieuwe opstelling getoond. De film laat de dramatische situatie van Venlo zien na het bevrijdingsoffensief aan de Maas van oktober 1944 tot maart 1945. De tentoonstelling sluit af met een drietal korte films, gemaakt door studenten Ian Wijnands, Jonah Rijnders en Kayleigh Hanckmann waarin zij hun persoonlijke verhouding met vrijheid verbeelden.

Luister naar Sing it out van Stef Classens
Singer-songwriter Stef Classens bracht in het kader van de Nationale Museumweek 2020 een bezoek aan Tekens van vrijheid. Geïnspireerd door deze expositie schreef hij het prachtige nummer 'Sing it out', dat hij zondag 26 april 2020 voor het eerst ten gehore bracht in de uitzending van #OnsEchteGoudTV van de Nationale Museumweek.