Verhalensite
Erfgoedverhalen van Limburg
Erfgoedverhalen van Limburg
De verhalensite is een initiatief om in samenwerking met RHCL en LGOG ons mooie Limburgse erfgoedveld toegankelijk te maken voor alle geïnteresseerden. Hier vind je spannende, soms ontroerende verhalen over de vele historische figuren die onze provincie rijk is. De feiten in de verhalen zijn getoetst door een deskundige redactie. Indien je aanvullingen hebt, vragen we je een reactie achter te laten.
Naar een van de verhalenKun jij ons helpen de Verhalensite verder uit te breiden met meer interessante erfgoedverhalen uit Limburg? Heb je zelf een verhaal geschreven dat voldoet aan de richtlijnen en wil je dat deze gepubliceerd wordt? Stuur je verhaal dan in via onderstaande link. Je verhaal wordt vóór publicatie gecontroleerd door de redactie. Alvast hartelijk bedankt voor het delen van jouw kennis!
Zelf een verhaal insturen?
Voor de belangen van de landbouw: de wonderbaarlijke loopbaan van Sjraar Mertens.
Straten, pleinen en parken zijn naar hem vernoemd. Maar wie kan hem nog plaatsen, de Venlose priester-politicus Wiel Nolens?
Wereldberoemd in Nederland door het gedicht 'Oote oote boe': Jan Hanlo (1912-1969) uit Valkenburg.
Op de ‘meest intelligente foto ooit gemaakt’ stond één Limburger. Maastrichtenaar Pie Debye, die in 1936 de Nobelprijs voor de Chemie zou winnen.
De beroemdste inwoner van Gennep en de enige die ooit heilig is verklaard.
Hoe een sterrenkundige uit Hout-Blerick Bekende Nederlander kon worden.
Dat Jan van Cleef ook buiten Gent bekend was blijkt uit diverse opdrachten. Die uit Venlo zijn bijzonder en kwamen voort uit de band die hij nog steeds had met zijn geboortestad.
Hij werd in april 1662 geboren in een redelijk aanzienlijk gezin in een betrekkelijk arme gemeenschap op de zandgrond grenzend aan de woeste Peel. Hij hoefde niet op het land te werken zoals vele van zijn leeftijdgenoten.
Er zijn veel meningen over de rol van Maarten Schenk van Nijdeggen (1540-1589) in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). In het begin van de strijd waren er vaak wisselende politieke verhoudingen en verschuivende militaire invloedssferen tussen elkaar bestrijdende partijen.
Van augurken tot logistieke hotspot: de grondlegger van een succesvolle bedrijfstak.
De keuze van Louis van der Grinten om als zestienjarige bij een apotheker in de leer te gaan zou enorme consequenties hebben, maar dat wist hij vanzelfsprekend niet.
In Venlo is ‘de Pope’ decennialang een begrip geweest. Wie was de man die dit bedrijf zijn naam gaf en aan wiens doorzettingsvermogen en vernuft Venlo zoveel te danken heeft?
Johannes Andreas Hoes, Johnny, werd geboren in Rotterdam op 19 april 1917, als zoon van Adrianus G. Hoes en Caesarina M. van Acker.
Eén van de bekendste Limburgse humoristen, conferenciers, theatermakers of platweg grappenmakers. Hij stond meer dan 50 jaar op de bühne en werd tegen het eind van zijn leven bijna ieder jaar wel weer opnieuw gehuldigd.
De waarde van de mosasauruskop lag in het begin vooral in zijn zeldzaamheid en volledigheid. De ‘meerwaarde’ ervan ontstond pas in Parijs, waar werd vastgesteld tot welke diersoort deze behoorde en dat die diersoort blijkbaar was uitgestorven.
In Parijs overlijdt op de laatste dag van 1926 Joseph Hollman, een door velen gelauwerd musicus van Maastrichtse huize.
Alois Probst uit Tegelen is tijdens de Tweede Wereldoorlog 646 dagen “Prisoner of war”. Zijn oorlogsverhaal verteld over de ervaringen in de ‘hel van Brüx’
Pas in 1967 werd het eerste standbeeld van een Nederlandse voetballer onthuld. De gelukkige? Pierre Massy, voetbalheld uit Roermond.
De hofdames van de koningin kregen altijd veel aandacht van de koning. Eentje mocht zich bijzonder gevleid voelen. Met alle gevolgen van dien…
Als kind wilde Joannes Andries Houben niks liever dan in de kerk zijn. Maar niemand had kunnen verwachten dat de molenaarszoon uit Munstergeleen uiteindelijk in Ierland zijn roeping zou vinden.
Hij was klein van stuk, liep mank, was katholiek en kwam ook nog eens uit Limburg. Desondanks groeide Leopold Haffmans (1826-1896) uit tot een spraakmakend Tweede Kamerlid.
Christiaan Hesen (Horst, 19 mei 1853 – Tegelen, 5 februari 1947) was een dorpsfiguur uit het Limburgse dorp America, die met name postuum legendarisch zou worden. Hesen droeg de bijnaam Rowwen Hèze (vrij vertaald: ruige Hesen).
Welkom in de wondere wereld van Franz Clemens von Fürstenberg (1755-1827). Over de laatste bewoner van kasteel Huis ter Horst in Horst doen veel verhalen de ronde.
Terwijl de Grote Oorlog op zijn einde liep, vroeg keizer Wilhelm II zich af hoe het met hem verder zou gaan. Wie blijft hem trouw? En waar zou hij heen moeten?
Als kind wilde Elisabeth Strouven zich al voor de hulpelozen inzetten. Haar geloof werd daarbij sterk op de proef gesteld met de komst van de Spanjaarden en Pater Vinck’s verzoek.