SuperSint

In de tentoonstelling ‘Het avontuur van SuperSint’ ontdek je van alles over de avonturen die Sinterklaas beleefd heeft. De tentoonstelling kun je dit jaar niet bezoeken, maar op deze pagina kom je toch alles te weten over de avonturen van Sinterklaas die in het prentenboek ‘SuperSint’ staan.

SuperSint
In het prentenboek SuperSint ontmoet je Marie, die heel graag in het echt een superheld wil zien. In het park begint een meneer in een blauwe jas en met een muts te vertellen over Sinterklaas, want ook hij is een superheld. Als de meneer is uitverteld, zakt de hond van Marie door het ijs van de vijver. De oude man springt op en verandert van uiterlijk… En dan weet Marie het zeker: Sinterklaas is SuperSint! Het boek is te koop in het Limburgs Museum, online en in boekhandels door heel het land.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!
Heel lang geleden hielp Sinterklaas drie arme meisjes die geen geld hadden om mooie trouwjurken te kopen. Hij gooide in de nacht stiekem zakjes met gouden munten in hun schoenen.

Daarom zetten we nu nog steeds onze schoen als Sinterklaas in het land is. Heb jij al iets in je schoen gekregen?

Ontmoet de meisjes
Leer de meisjes kennen in deze video!

SuperSint woordzoeker
Er zijn 13 woordjes verstopt. Als je ze allemaal doorstreept, blijft er een speciale boodschap van Sinterklaas over. Klik hier om de woordzoeker in het groot te bekijken.

 

 

 

Wist je dat… Sinterklaas de beschermheilige van de zeelieden is?
Hij heeft een groepje zeelieden gered van een storm. Door deze heldendaad werd Sinterklaas de beschermheilige van de zeelieden.

Ontmoet de zeelieden
De zeelieden zijn drijfnat geworden van de storm! Maar gelukkig heeft Sinterklaas ze kunnen redden. Ontmoet ze hieronder.

Hop, hop, hop, paardje in galop!
Vind jij de weg in het doolhof en kun je het paard van Sinterklaas zo naar zijn eten brengen? Klik hier om het doolhof in het groot te bekijken.

 

 

Odin en Sleipnir
Wist je eigenlijk dat Sinterklaas héél veel lijkt op de Germaanse oppergod Odin? Odin was voor de Germanen een belangrijke, wijze god. Hij had net als Sinterklaas een lange baard en reed ook op een paard. Zijn paard heette Sleipnir en had wel 8 benen! Odin hield van gedichten, kon de wind tot rust brengen en beschermde de oogsten van de boeren.

De Germanen gaven offers aan Odin zoals wortelen en bieten in ruil voor een goede oogst. Odin strooide dan zaden op het land waaruit in het voorjaar weer nieuwe planten konden groeien.

Stop jij ook wel eens een wortel in je schoen voor het paard van Sinterklaas? In ruil hiervoor krijg je misschien wel een paar pepernoten.

Voor op je verlanglijstje
Wist je dat er speciaal voor de tentoonstelling Het avontuur van SuperSint een prentenboek is gemaakt? Met tekst in rijm van Maranke Rinck en prachtige tekeningen van Martijn van der Linden.

En niet alleen wij genieten van het boek, maar ook de Sint zelf leest graag over de avonturen die hij lang geleden heeft beleefd! Het boek is te koop in het Limburgs Museum, maar ook in boekhandels door heel het land. Kijk snel verder op deze pagina, want je kunt het boek ook winnen!

Kleuren en winnen
Kun jij SuperSint op deze tekening voorzien van een mooi kleurtje? We zijn heel benieuwd naar het resultaat. En wil je kans maken op een eigen exemplaar van het prentenboek SuperSint? Plaats dan een foto van je creatie op Facebook en tag @limburgsmuseum in het bericht.

Het grote boek
Wist je dat Sinterklaas in zijn grote, rode boek precies kan zien wie er lief is geweest? Ooit redde hij drie jongens die onterecht werden beschuldigd van diefstal!

Ontmoet de jongens

Zoek de tien verschillen
Van deze mooie tekening uit het prentenboek SuperSint hebben we twee verschillende versies gevonden! Kun jij de tien verschillen vinden? Klik hier om de tekeningen in het groot te bekijken.

Hé, slimmerik!
Heel lang geleden, in de middeleeuwen, dachten mensen dat je slimmer zou worden als je letters at. Wij vinden het nu vooral erg lekker!

Vind je je chocoladeletter een beetje saai? Je kunt ze extra lekker maken door ze te versieren. 

Smeer een laagje vloeibare chocolade over de chocoladeletter heen en plak er vervolgens allerlei lekkers op. Nootjes, marshmallows, andere kleuren chocolade, stukjes fruit, pepernoten of zelfs discodip. En dan... smullen maar!

Wijs
Wist je dat een mijter symbool staat voor wijsheid? Dan moet Sinterklaas wel een heel wijze man zijn, met zo'n mooie mijter! Helaas kun je dit jaar geen SuperSintmijter verdienen in de tentoonstelling Het avontuur van SuperSint, maar je kunt wel zelf aan de slag om een mijter te knutselen!

Klik hier voor een voorbeeld. Je kunt deze printen en vervolgens helemaal zelf versieren met mooie kleuren. Knip je mijter daarna uit en vouw hem in elkaar. Succes!

Vul de boot en win!
Help, er is helemaal niets te vinden op deze boot! Gelukkig kun jij daar iets aan doen. Klik hier voor allerlei leuke SuperSint-figuren die je tegen het raam kunt houden om ze over te trekken op de achtergrondplaat. En voeg vooral zelf nog wat leuke extra's toe die niet kunnen missen op jouw boot. Eerst wat inspiratie opdoen? Klik hier voor een voorbeeld.

Wil je ons je creatie laten zien? Plaats dan een foto op Facebook en tag @limburgsmuseum. Wie weet win jij met je kunstwerk entree voor het Limburgs Museum voor je hele gezin. Wauw!

Valentijn of Sinterklaas?
Vroeger gaf je een speculaaspop - versierd met goudpapier en suikerglazuur - aan iemand waar je verliefd op was. Zo wist hij of zij dat je diegene leuk vond. Kreeg je het hoofd van de pop terug, dan vond de ander jou ook leuk. Als de benen van de pop waren afgebroken, dan was de interesse niet wederzijds en kon je maar beter 'de benen nemen'! 

Ook was het vroeger heel normaal om tijdens Sinterklaas een liefdeskaart met Groeten van Sinterklaas te sturen naar iemand waar je mee zou willen trouwen. Later heeft Valentijn deze taak van Sinterklaas overgenomen en kun je op 14 februari een kaartje sturen. Een speculaaspop is toch veel leuker? En leuk om zelf te maken! Klik hier voor een recept, waar je met je (groot)ouders mee aan de slag kunt. Eet je de pop zelf op of geef je hem aan iemand waar je verliefd op bent?