Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Voor bezoek aan 'Het avontuur van SuperSint' is dit verplicht. Boek hier je e-ticket!

Romeinse tijd

Meer leren en ontdekken over de Romeinse tijd? Op deze pagina verzamelen we allerlei doe- en denkactiviteiten over dit thema.

Bouw je eigen katapult
Met een paar simpele materialen die je misschien nog wel in huis hebt liggen, kun je al een katapult bouwen! Je hebt 7 ijsstokjes, 6 elastiekjes, een dopje van een fles en een balletje (dat niet te zwaar is) nodig. Aan de slag? Download de instructie via deze link. Succes!

Tellen als een Romein
De Romeinen hadden andere cijfers dan wij nu hebben. Je ziet ze nog wel eens op gebouwen, oude klokken of grafstenen staan. Wil je zelf ook leren tellen als een Romein? Via deze link vind je meer informatie over de Romeinse cijfers én kun je zelf aan de slag gaan met een paar Romeinse rekenopdrachtjes.

Toga-test!
Romeinen droegen toga's. Dit was in feite een grote wollen lap stof, die ze sierlijk om zich heen sloegen, zodat er mooie plooien in de stof onstonden. Eventueel werd de toga vastgemaakt met een fibula, een speld. Onder de toga werd een tunica - een soort lang hemd - gedragen. Wil je het dragen van een toga ook zelf uittesten met een grote lap stof? Klik dan hier voor een instructie!

Blijf op afstand en sein als een Romein
Renske, hoofd educatie van het museum, vertelt je graag over een heel slim Romeins bouwwerk, waarmee de Romeinen hun vijanden te slim af konden zijn...

Wil je ook als een echte Romeinse soldaat op een wachttoren berichten sturen aan elkaar met seinvlaggen? Maak vlaggen van papier of stof en stokjes: vier rode vlaggen, twee witte vlaggen, twee zwarte vlaggen, twee blauwe vlaggen en twee gele vlaggen. Vlaggen klaar? Via deze link kun je ontdekken welke berichten de Romeinen met de verschillende kleuren vlaggen aan elkaar doorgaven. Kies de boodschap uit die je wilt seinen, ga ver uit elkaar staan en houd om de beurt de vlaggen omhoog die jouw boodschap uitbeelden. Blijf op afstand en sein als een Romein!

Kleuren maar!
Download en print deze leuke kleurplaat en kleur hem in. Klaar? Wij worden altijd blij van een foto van jouw creatie!

Tip: knip de figuren uit en plak ze in je zelfgeknutselde Romeinse villa.

Op de kleurplaat zie je een viertal Romeinse 
figuren: een militair, burger, ambachtsman en een inheemse vrouw die de Romeinse gebruiken heeft overgenomen. De objecten die zijn afgebeeld zijn een pottenbakkersoven, een mantelspeld en vloerverwarming uit de Romeinse tijd.

Vind jij alle woorden?
In deze woordzoeker zitten 17 woorden verstopt die te maken hebben met de Romeinen. Kun jij ze allemaal vinden? Download de woordzoeker via deze link. Je leert ook welke link deze woorden met de Romeinen hebben. Waarom zoek je bijvoorbeeld naar het woordje vloerverwarming?

De grootste Romeinse villa van Nederland
Het is tot nu toe de grootste Romeinse villa van Nederland én omstreken: Villa Voerendaal. Al in 1985 werden er 20.000 vondsten gedaan, maar die zijn nooit onderzocht. Voor het eerst wordt er nu onderzoek naar gedaan, onder leiding van het Limburgs Museum. Wil je meer weten over dit onderzoek? Lees dan verder!

Benieuwd naar een van de vele vondsten? Bekijk dan deze video, waarin Renske je meeneemt naar de Romeinse tijd in het Limburgs Museum en vertelt over een muizenval die in deze villa is gevonden!

Kruip in de huid van een kunstenaar
Ken je de challenge 'Tussen Kunst & Quarantaine' al? Daarin word je uitgedaagd om een kunstwerk zo goed mogelijk na te maken met behulp van een paar spullen in huis. Wil je ook meedoen aan deze superleuke challenge? Ga via deze link in de collectie van het Limburgs Museum op zoek naar een kunstwerk dat je leuk lijkt om na te bootsen! Bibi, conservator archeologie van het museum, ging je al voor en maakte een fresco - een Romeinse beschildering op een muur - van een gladiator uit het jaar 150 na. We zijn benieuwd naar jouw creatie!

Via onze sociale media kanalen plaatsen we regelmatig nieuwe inzendingen. Volg @LimburgsMuseum (FacebookInstagram en Twitter) om alle creatieve imitaties te bekijken.

Een brug te ver?
Renske vertelt je graag over een gigantische Romeinse brug, die Limburg met Brabant verbond!

Archeo Route Limburg App
Ontdek en beleef de verhalen achter archeologische vondsten, zoals die van de Romeinen, in Limburg met de Archeo Route Limburg App! Via de app sta je oog-in-oog met een archeoloog, die je laat zien wat zich in de geschiedenis op diverse plekken bij jou in de buurt heeft afgespeeld. Je kunt de app downloaden via deze link.

© Archeo Route Limburg App

Kaartlezen als een Romein
Als je wilt weten hoe je ergens moet komen, gebruik je een kaart of navigatiesysteem. Dat hadden de Romeinen ook al door. Een van de kaarten waarvan we weten dat die door de Romeinen is gemaakt, is de Peutingerkaart. Meer weten of de kaart lezen? Klik dan hier!