Neanderthalers

Een kwart miljoen jaar geleden stookte iemand een kampvuurtje bij Maastricht. Het was geen mens. Of toch wel?

 

Neanderthalers leefden in de prehistorie. Ze zijn 35.000 jaar geleden uitgestorven. Maar soms vinden we hun sporen terug. Zoals de resten van een kampje in de buurt van Maastricht. Er lag zelfs een mes waarmee een dode neushoorn mee open is gesneden.

Wist je dat jij familie bent van de neanderthalers? Zij waren gespierder en korter en breder, maar in jou zit nog steeds stukjes neanderthaler-DNA. Dat komt omdat neanderthalers en mensen ooit naast elkaar bestonden. En ook wel eens samen kindjes kregen. Jouw betovergrootmoeder zou best een neanderthaler kunnen zijn geweest.

Help je kleuren?
Neanderthalers jaagden op dieren zoals mammoeten. Dat deden ze voor het vlees. Maar ook voor de vacht, want daar konden ze kleding en hutten van maken. Van de botten maakten ze wapens. Kleur jij deze kleurplaat van een mammoet met een jagende neanderthaler in?

Maak je eigen buideltasje
Winkels waren er in de prehistorie niet. Wilde je je kostbare spulletjes in een leren buideltasje bewaren, dan moest je het zelf maken. Hier leer je hoe je dat kunt doen. Vraag je vader of moeder eventueel om hulp bij stap 2.

Puzzelen maar!
Weet jij al veel van neanderthalers? Los dan deze kruiswoordpuzzel op. Alle woorden hebben te maken met neanderthalers.

Welk bot hoort bij welk dier?
Neanderthalers waren goede jagers. Ze aten veel vlees. In wat nu Limburg heet, jaagden ze op wolharige neushoorns, bizons, mammoeten, rendieren, paarden en ezels. Van die dieren vinden we nu nog resten terug, zoals botten en tanden.

In het Limburgs Museum kun je zulke resten bekijken. Kijk met deze dierenpuzzel of jij de botten en tanden aan het juiste dier kunt koppelen.

Kruip in de huid van een neanderthaler
Voor de challenge ‘Tussen Kunst & Quarantaine’ dagen wij je uit om een museumobject zo goed mogelijk na te maken. Doe het met spulletjes die je thuis kunt vinden. Bibi, conservator van het Limburgs Museum, maakte bijvoorbeeld een 100.000 jaar oude vuistbijl na.

Via deze link vind je leuke objecten van het Limburgs Museum die je kunt namaken.

Stuur ons jouw zelfgemaakte museumstuk! Dan delen we het op sociale media. Volg ons op Twitter, Facebook of Instagram @Limburgs Museum

 

Fikkie stoken op z’n neanderthaals
Uit onderzoek weten we dat neanderthalers naast vlees ook planten aten en deze al echt kookten. Om eten te kunnen koken, heb je natuurlijk vuur nodig. De archeoloog Andrew Sorensen onderzocht in Leiden de manier waarop de neanderhalers vuur maakten. Wil je dit ook graag uitproberen onder begeleiding van je vader of moeder? Ontdek hoe dit moet.