Museum spelen

Op deze pagina vind je allerlei leuke filmpjes, opdrachten en spelletjes die te maken hebben met het museum.

MuseumTV
De provincie Limburg is nog jong, maar de geschiedenis van dit gebied is al hartstikke oud! Renske, hoofd educatie van het Limburgs Museum, neemt je in deze aflevering van MuseumTV mee door het museum. Ze laat je een aantal heel bijzondere objecten zien en neemt je mee terug in de tijd.

Herinner-d-ingen
Als jij je eigen museum zou hebben, wat zou je daar dan in willen laten zien? En nog belangrijker: waarom kies je juist díe objecten uit en wat is het verhaal daarachter? 

Maak je eigen tentoonstelling thuis: gebruik je bureau, je boekenkast of de servieskast van je moeder. Bedenk een thema voor jouw tentoonstelling en zoek daar de mooiste voorwerpen bij. Zet er kaartjes met leuke informatie bij en bedenk een korte rondleiding. Tevreden? Organiseer een opening met ranja, een speech en een exclusieve rondleiding. Nodig je gezin uit, laat iedereen zich mooi aankleden en maak een paar mooie foto’s! 

Stuur je ons ook een foto? Misschien zie je jouw museum dan binnenkort op onze sociale media voorbij komen!

Ga op pad als archeoloog!
Wil je je eigen museum verder uitbreiden? Ga dan ook eens buiten op zoek naar iets moois. Heb jij iets bijzonders gevonden voor in je eigen museum? Ontdek dan met dit determinatieblad (bron: archeoloogindeklas.nl) wat het is. Begin bij start en volg de pijlen. Zo kom je steeds meer te weten over je vondst. Schrijf het antwoord op een mooi kaartje en voeg het object toe aan je museum. Zo wordt je museum nog professioneler!

Woordjes gezocht…
In deze woordzoeker zitten 19 woordjes verstopt die te maken hebben met het Limburgs Museum. Kun je ze allemaal vinden? Succes!

Het verzorgen van museumobjecten
Paulien, medewerker collecties bij het museum, vertelt je graag over hoe zij ervoor zorgt dat hele oude objecten in de collectie van het Limburgs Museum in een goede staat blijven, want ook dat is een erg belangrijke taak van een museum!

Kleuren maar!
Als je alle kleuren zou mogen kiezen, welke kleur zou jij het gebouw van het Limburgs Museum dan geven? Op deze kleurplaat is de keuze helemaal aan jou! En wij zijn erg benieuwd naar het resultaat. Deel je jouw creatie met ons? Download de kleurplaat via deze link.

Bezoek het museum met MuseumJeugdUniversiteit-vlogger Thomas!
Vlogger Thomas bezoekt het Limburgs Museum en volgt een college dat gegeven wordt door archeoloog Will Brouwers. Hij vertelt van alles over hoe slim de Romeinen waren! Thomas gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: 'Welke spullen die we thuis gebruiken, zijn heel lang geleden al door de Romeinen uitgevonden?' Na het college heeft Thomas de kans om zelf vragen te stellen aan Will in een interview. Wat vindt Will bijvoorbeeld het allercoolste voorwerp uit de Romeinse tijd in het Limburgs Museum?

De rest van het museum mag in zijn vlog natuurlijk niet ontbreken. Thomas bezoekt de vaste presentaties én de tijdelijke tentoonstelling die destijds in het museum te zien was: 40 jaar PLAYMOBIL - Een avontuurlijke reis door de tijd (15 oktober 2016 t/m 27 augustus 2017).

Meer weten over de MuseumJeugdUniversiteit?
De MuseumJeugdUniversiteit is een landelijk project. Met meer dan 50 musea in Nederland, waaronder het Limburgs Museum, worden er kindercolleges georganiseerd. Echte wetenschappers, onderzoekers, vakspecialisten en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Studenten (8 tot en met 12 jaar) behalen aan het einde van de reeks hun MJU-diploma! 

Helaas is de reeks van dit voorjaar door de huidige situatie geannuleerd. Op de hoogte blijven van onze komende collegereeksen? Houd deze pagina dan goed in de gaten!

Kruip in de huid van een kunstenaar
Ken je de challenge 'Tussen Kunst & Quarantaine' al? Daarin word je uitgedaagd om een kunstwerk zo goed mogelijk na te maken met behulp van een paar spullen in huis. Wil je ook meedoen aan deze superleuke challenge? Ga via deze link in de collectie van het Limburgs Museum op zoek naar een kunstwerk dat je leuk lijkt om na te bootsen! Babke, medewerker collecties van het museum, ging je al voor en maakte het schilderij Baarloos meisje van Albert Neuhuys uit 1912 na. We zijn benieuwd naar jouw creatie!

Via onze sociale media kanalen plaatsen we regelmatig nieuwe inzendingen. Volg @LimburgsMuseum (FacebookInstagram en Twitter) om alle creatieve imitaties te bekijken.

Teske de Schepper in het Limburgs Museum!
Zangeres, schrijfster en vlogster Teske de Schepper bracht afgelopen jaar een bezoekje aan het Limburgs Museum. Benieuwd wat ze ervan vond? Bekijk dan hieronder haar vlog. Vanaf 08:35 bezoek je samen met Teske het museum. 

Voel je vrij!
Bert Mennings, directeur van het museum, neemt je mee in de tentoonstelling Tekens van vrijheid, die van 18 oktober 2019 tot en met 10 mei 2020 in het Limburgs Museum te bezoeken was (en nu nog virtueel). Hij vertelt je aan de hand van twee totaal verschillende werken van kunstenaar Anton Rooskens over de vrijheid om te tekenen en te schilderen wat en hoe je maar wilt. Die vrijheid werd steeds groter. Hoe teken en schilder jij? En welke van de twee werken van Anton Rooskens zou jij eerder in je museum willen laten zien?