Jagers

Meer leren en ontdekken over de jagers uit de steentijd? Op deze pagina verzamelen we allerlei doe- en denkactiviteiten over dit thema.

Voordat mensen landbouw ontdekten, verzamelden ze plantaardig voedsel uit de natuur en jaagden ze op dieren. Bij het jagen en verzamelen werden allerlei belangrijke uitvindingen gedaan, zoals het maken van vuur en het bewerken van vuursteen. Mensen hadden toen geen vaste huizen, maar woonden in grotten of hutten.

Wanneer er in een bepaald gebied geen voedsel meer te vinden was, trokken ze verder naar het volgende gebied. Ze gingen op zoek naar een nieuwe plek met water in de buurt. Een aantal keren zijn er ook mensen in Limburg geweest, maar alleen toen het er warm genoeg was. Het hing namelijk van het klimaat af of je achter rendieren aan trok over de koude toendra of dat je met pijl en boog achter een hert in het bos aan rende. Net zoals nu, waren eten en drinken, een huis en veiligheid de belangrijkste dingen in het leven.

Reis met professor B.C. Oud naar de prehistorie!
Professor B.C. Oud neemt je in onze tentoonstelling Van neanderthaler tot stedeling mee terug in de tijd en laat je zien hoe het er vroeger aan toeging en waarom. Dit keer is hij in de prehistorie beland en komt daar een jager uit de steentijd tegen. Wat is die jager daar toch aan het doen?

Door met een harde steen op vuursteen te slaan, kun je stukjes van de vuursteen afbreken. Op die manier konden jagers uit de steentijd van vuursteen voorwerpen maken die ze goed konden gebruiken, zoals een vuistbijl of pijlpunt. Vuursteen wordt zo genoemd, omdat je met deze steen ook vuur kunt maken. Wil je weten hoe? Kijk dan ook eens bij het thema Neanderthalers.

Gereedschapsspel
In het Limburgs Museum liggen verschillende vuurstenen werktuigen uit de steentijd. Nu gebruiken wij natuurlijk andere werktuigen, maar ze hebben vaak nog wel dezelfde functie. Kun jij het moderne gereedschap combineren met het bijbehorende werktuig uit de steentijd? Download het spel hier.

Woordjes verzamelen
In deze woordzoeker zitten 19 woordjes verstopt die te maken hebben met het thema Jagers. Kun jij ze allemaal vinden?

Rudolf?
Waarschijnlijk ken je de rendieren Rudolf en Sven (uit Frozen) wel. Maar hoe ziet een echt rendier eruit? Op deze kleurplaat mag je hem zelf inkleuren. In de steentijd werd er door de jagers op de dieren gejaagd. Niet alleen voor het vlees, maar ook voor de huid en het gewei. Meer weten? Of gewoon lekker aan de slag met kleuren? Download je kleurplaat hier.

Bouwen maar!
De jager verzamelaars uit de steentijd waren al heel goed in het bouwen van hutten. En dan hebben we het niet over een tentje van lakens, vastgezet met wat wasknijpers. Tenten werden in de steentijd gemaakt van allerlei materiaal dat mensen in de omgeving konden vinden. De rendierjagers die tussen 14.000 – 8.000 v. Chr. op de toendra (bevroren grond met struikjes en mos) leefden, maakten hun tent van rendierhuiden en stokken. Op de onderste rand werden vaak stenen gelegd, zodat de boel niet weg kon waaien. 

Toen het klimaat hier (tussen 8.300 - 5.300 v. Chr.) warmer was en er grote bossen kwamen, hadden de bosjagers die toen leefden veel meer hout en riet om te gebruiken.

Wat kun jij vinden om een hut mee te bouwen? Wij zijn heel benieuwd! Stuur je ons een foto?

Kopje thee?
De jager-verzamelaars leefden van voedsel uit de natuur. Ze jaagden op dieren en zochten planten, vruchten en knollen om op te eten. Ze maakten vuur voor licht, warmte én het klaarmaken van eten. Ook nu nog kun je eetbare planten gewoon uit de natuur halen.

Misschien heb je wel eens een lekker kopje kamillethee of verse muntthee gedronken. Maar je kunt ook thee zetten van paardenbloemen! We weten niet zeker of de mensen in de steentijd ook al konden genieten van een gezellig kopje paardenbloemthee, maar als jij het wilt proberen, dan moet je zoeken en verzamelen als een echte jager-verzamelaar. 

Wil je eens een kopje paardenbloemthee proberen? Vraag dan eerst even toestemming aan je ouders of verzorgers. Mag het? Volg dan dit recept. Geniet ervan! Let op: maak nooit thee van planten waarvan je niet weet of ze eetbaar zijn.

Verschillende soorten mensen?
In dit filmpje van het Klokhuis neemt Maurice je mee terug in de tijd. Hij laat je zien hoe de allereerste mensen eruitzagen! Het begon 10 miljoen jaar geleden toen de eerste mensapen ontstonden. We denken dat deze zich in Afrika hebben ontwikkeld. De Homo Erectus ontstond 2 miljoen jaar geleden en was de eerste soort die de rest van de wereld introk en zelfs helemaal tot in Europa is gekomen! De eerstvolgende mensensoort die datzelfde deed, ontstond pas 200.000 jaar geleden. Dit was de Homo Sapiëns, de moderne mens van nu. De Homo Sapiëns is via één of meer afstammingslijnen uit de Homo Erectus voortgekomen. Zo’n 60.000 jaar geleden trok onze mensensoort uit Afrika en het werd uiteindelijk de enige soort die overbleef.