Het Limburgs Museum is tijdens de zomervakantie ook op maandagen geopend.

Het museum is op maandag 8, 15, 22 en 29 juli en 5, 12 en 19 augustus 2019 extra geopend van 11.00-17.00 uur. Let op: het museum is maandag 26 augustus 2019 gesloten. Openingstijden en entreeprijzen?

Wijgeschenk

Buchten, 150 | 200

Wijgeschenk in vorm van haan met voetstuk. Dit bronzen haantje is in verschillende delen gegoten en daarna met tin aan elkaar gesoldeerd. Op de buik is emaille inlegwerk te zien, net als op de kam en ogen. Het haantje is niet compleet en mist zijn lelletje onder de kin, zijn rug en staart. Op het voetje staat DEAE ARCANVE VLPIVS / VERINVS VETERANVS LEG(ionis) VI VSLM. De godin Arcanua kennen we alleen uit deze inscriptie en van een inscriptie op een bronzen blaadje, op dezelfde plaats gevonden. De van oorsprong Keltische naam Arcanua betekent ‘voorzanger’. De Romein Ulpius Verinus heeft dit beeldje aan de godin geschonken. Zijn naam toont aan dat hij uit het Rijnland afkomstig is.

Op het voetje staat mooi verdeeld over het vlak een inscriptie in hoofdletters. De V is soms een v en dan weer een u. De Romeinen gebruikten het letterteken voor beide letters. Er staat dat een veteraan Ulpius Verinus zijn gelofte aan de godin Arcanua graag en met reden heeft ingelost. VSLM is een vaste afkorting voor Votum Solvit Libens Merito en komt veel voor op geschenken die aan goden gewijd zijn. Haantje van Buchten.
Materiaal: brons
Afmeting:hoogte: 20.0cm breedte: 6.5cm diepte: 7.0cm
Inventarisnummer: L08666
Credit line: Bruikleen Provinciaal Depot voor Bodemvondsten, Maastricht