Portret van Jacob Adriaensz. van Domburgh, heer van Aagtekerke en St. Janskerke, heer van Oostrum en Spraelandt, ridder van Jeruzalem

onbekend, 1551

Schilderij. Olieverf op paneel. Halfportret (frontaal) van Jacob Adriaensz.van Domburgh, heer van Aagtekerke en St. Janskerke, heer van Oostrum en Spraelandt, ridder van Jeruzalem, die tevens een tijdlang stadhouder en baljuw was van hertog Karel van Gelderland.

Jacob is aan de bovenzijde aan weerszijden geflankeerd door twee wapenschilden, met een helm. Op het linkerschild is een toren afgebeeld (het wapen van Domburg); het rechterschild is verdeeld in drie vlakken (afwisselend zwart, wit en zwart). Op de bovenste balk: drie asterisken (familiewapen van Borsele van der Hooge). Hij is gekleed in een groene fluwelen mantel, oranje mouwen en een wit hemd. Van Domburgh draagt het Jeruzalemkruis om de hals. In zijn rechterhand houdt hij een palmtak. Het kruis en de palmtak zijn de symbolen voor de Jeruzalemvaarder. In zijn linkerhand houdt hij een handschoen. Beneden: twee niet geïdentificeerde wapenschilden. Op het linker staat een schip afgebeeld, op het rechter twee maal drie Franse lelies. Het opschrift tussen deze wapenschilden luidt: Aldus geconterfeit / Anno .1.5.51. ende is gestorve(n) / wesende. aetatis.sue 82.

In houten lijst. De lijst, die later is toegevoegd, is aan de binnenrand verguld; de buitenkant is versierd met blokken (soort dambordmotief).
Materiaal: olieverf,hout
Afmeting:hoogte: 50.2cm breedte: 37.0cm hoogte: 64.0cm breedte: 50.0cm diepte: 2.5cm
Inventarisnummer: L24406