Let op: op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni 2019 gelden er aangepaste openingstijden.

Het Limburgs Museum is dan geopend van 10:00 tot 17:00 uur in verband met de slotconcerten die ter afsluiting van '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester' worden georganiseerd. Meer weten?

Maria met Kind Jezus

Meester van Elsloo, 1520

Houten beeld. Maria met kind Jezus voor zich in beide armen (A). Maria draagt zilveren kroon (B) en heeft lange golvende haarlokken. Kleed met mantel die aan de voorzijde (boven haar borsten) met twee koorden is 'dichtgebonden'. Jezus ligt uitgestrekt het bovenlichaam omhoog en het rechtse beentje vrij in de lucht. Hij steunt met zijn hoofd op zijn rechterarm. Met zijn linkerhand houdt hij een druiventros vast. Het beeld is hol aan de achterzijde. Het bestaat uit drie delen: de sokkel, de zoom van het kleed en (het grootste gedeelte) vanaf de mantel tot en met het hoofd. Op achtkantige voet.
De kroon bestaat uit een band, versierd met cirkels en ruiten, en een koord en reliëf. Acht opstaande figuren in de vorm van een bloem. Merk: OH / L (op de kop) onder en naast andere merk(en).

Het beeld was van oorsprong vermoedelijk een Marianum en hing aan een kerkgewelf. De stralenkrans en de maansikkel ontbreken. de onderzijde van het beeld is vervangen, waarmee ook de maansikkel verloren is gegaan. De stijl is vergelijkbaar met die van beelden uit de zogenaamde Elsloo-groep, waarvan het Anna-te-Drieënbeeld in de kerk van Elsloo het referentiewerk is. Er bestaan echter duidelijke onderlinge verschillen in stijl en kwaliteit zoals het geval is bij het overgrote deel van de werken in de zeer uitgebreide Elsloo-groep. Vooral het gelaat van Maria vertoont overeenkomsten met bijvoorbeeld het hoofdtype van de H. Barbara in Reppel en dat van de Maria van het Marianum in Bocholt, die ook tot de grote Elsloo-groep worden gerekend.
Materiaal: hout,zilver
Afmeting:hoogte: 112.0cm breedte: 38.0cm diepte: 30.0cm hoogte: 11.0cm breedte: 14.5cm diepte: 13.0cm
Inventarisnummer: L28472