Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

Nationale Archeologiedagen 2019

Verdiep je in archeologie in het Limburgs Museum of in Voerendaal tijdens verschillende activiteiten

In het weekend van 12 en 13 oktober 2019 vinden de Nationale Archeologiedagen weer plaats.

Daarom organiseert het Limburgs Museum op verschillende locaties een aantal activiteiten:

 • Ontdek alles over archeologen en restauratoren!
  Locatie: Limburgs Museum (Keulsepoort 5, Venlo)
  Wanneer: zaterdag 12 oktober 2019 om 11:30 uur

Tijdens de Nationale Archeologiedagen hebben kinderen de kans om, samen met hun ouders, een les te volgen die normaal alleen wordt gegeven aan schoolklassen. Je leert in deze les alles over het werk van archeologen en restauratoren. Vondsten belanden onder meer in het Limburgs Museum. Daar wordt het verhaal verteld over de gebruikers van die vondsten: rendierjagers, Romeinen, middeleeuwers en 21ste-eeuwers. De museumdocent leidt de groep rond. Een beerput herbergt een schat aan informatie. Je ontdekt welke mensen er gewoond hebben en wat ze aten. In het tweede deel gaan kinderen zelf middeleeuwse scherven restaureren. Zo ontstaat een kookpot met pootjes en een vreemd handvat, blijkt de kruik een Spafles te zijn en is de bruine schaal een pispot.

De museumles is geschikt voor kinderen tussen ongeveer 7 en 13 jaar oud en kan samen met ouders gevolgd worden. Per groep geldt een maximum van 20 personen. De les duurt ruim een uur en wordt gegeven op zaterdag 12 oktober om 11:30 uur.

Aan deelname zijn (buiten de entreeprijs voor het Limburgs Museum) geen extra kosten verbonden, maar je moet je wel even aanmelden. Stuur daarvoor een mailtje naar media@limburgsmuseum.nl. Laat ons ook weten met hoeveel kinderen en volwassenen je wilt deelnemen.

 • Tussen scherf en schat
  Locatie: Bibliotheek Voerendaal (Furenthela 17, Voerendaal)
  Wanneer: zaterdag 12 oktober 2019 van 10:00 tot 16:00 uur

Het Limburgs Museum is een groot wetenschappelijk onderzoek gestart naar de resten van de Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove. Het is een archeologische schatkist die nooit eerder werd geopend. Al sinds de 19e eeuw worden er opgravingen verricht op het terrein, maar die onderzoeken zijn nooit eerder in samenhang bestudeerd. Pas met dit onderzoek kan eindelijk het verhaal van dat enorme Romeinse complex worden verteld.

Een team specialisten gaat met de kennis van nu naar de opgraving en de vondsten van toen kijken. Zo hopen we nog meer te weten te komen over Villa Voerendaal. Want we kennen slechts een deel van het verhaal.

De onderzoekers zijn daarom op zoek naar tastbare herinneringen van gewone Limburgers aan de villa en omgeving. Zijn er foto’s, zijn er verhalen, zijn er voorwerpen die gevonden zijn? Wie iets heeft, kan het tonen aan de archeologen tijdens Tussen Scherf en Schat op zaterdag 12 oktober in bibliotheek Voerendaal. Iedereen kan vondsten uit zijn eigen achtertuin – uit Voerendaal of van verder weg – laten beoordelen door een team van archeologische specialisten. In Bibliotheek Voerendaal zitten deze dag van 10:00 tot 16:00 uur deskundigen klaar, die hun licht laten schijnen over jouw vondsten. Het kan dat ene vreemde ding zijn dat je zelf in je tuin tegenkwam, of die bijzondere munt die je als amateurarcheoloog ergens in een wei hebt gevonden. Elke bezoeker mag maximaal 10 voorwerpen laten beoordelen.

 • Expo Cold Case Villa Voerendaal 
  Locatie: Hoeve Ten Hove (Steinweg 7, Voerendaal)
  Wanneer: Zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2019 van 10:00 tot 16:00 uur

In de monumentale Hoeve Ten Hove, gelegen naast de locatie van zijn Romeinse voorganger, is de expositie Cold Case Villa Voerendaal te zien waarin vondsten en vragen samen komen. Villa Voerendaal-Ten Hove is verreweg de grootste villa van Nederland: de gevel van het Romeinse gebouw was wel 190 meter. De onderzoeksresultaten zullen ons van alles leren over het leven 1800 jaar geleden. Een aanvankelijk klein, lokaal boerenbedrijfje groeide uit tot een grootschalig agrarisch complex dat graanvoorraden leverde aan Romeinse grenstroepen. Wie zorgde voor die verandering? Wie woonden er? Hoe leefden ze? In de tentoonstelling Cold Case Villa Voerendaal worden enkele vondsten uit de villa getoond. 

 • Fiets door het Romeinse verleden
  Locatie en startpunt: zie www.landvankalk.com.
  Wanneer: Zaterdag 12 oktober (13:30 uur) en zondag 13 oktober (11:00 uur)

Fietstocht door Voerendaal en Simpelveld. De Romeinen kozen de mooiste plekjes in het landschap om te wonen. 

 • Wanneer zaterdag 12 oktober 2019 om 11:30 uur
 • Waar Limburgs Museum
Andere activiteiten van het Limburgs Museum