Let op: op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni 2019 gelden er aangepaste openingstijden.

Het Limburgs Museum is dan geopend van 10:00 tot 17:00 uur in verband met de slotconcerten die ter afsluiting van '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester' worden georganiseerd. Meer weten?

Museum Jeugd Universiteit

Ontdek bijzondere verhalen in deze leuke, gekke en interactieve colleges. Bovendien krijg je een uniek kijkje achter de schermen bij het museum. In de maanden maart, april en mei 2019 is er weer een nieuwe collegereeks.

De MuseumJeugdUniversiteit is een landelijk project. Door heel Nederland geven wetenschappers colleges over de leukste onderwerpen. In het Limburgs Museum gaan de colleges over (pre)historie en cultuurgeschiedenis. 

Voor wie: Kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten: €15,- voor 3 colleges

 • Zondag 24 maart 2019: Hoe woest waren de Vikingen?
  Jacob Schotten - archeoloog

  Alleen al hun boten zagen er angstaanjagend uit. Vikingen, of Noormannen, trokken dik duizend jaar geleden plunderend door onze streken. Ze kwamen uit de koudere landen in het noorden, en ze zochten eten, rijkdom en slaven. Je zou denken dat ze vooral woest waren, maar deze piraten waren ook slimme ontdekkingsreizigers, ambachtslieden en scheepsbouwers. Ze hadden wetten en regels. Archeoloog Jacob Schotten vertelt over de sporen die de Vikingen hier, misschien wel in je eigen achtertuin, achterlieten.

 • Zondag 7 april 2019: Hoe kijk je naar kunst?
  Roel Sanders - kunstenaar

  Wie wel eens in een kunstmuseum komt, kent misschien het gevoel: de kunstwerken zien er prachtig uit, maar ze spreken een soort geheimtaal. Je begrijpt niet helemaal wat er verteld wordt. Roel Sanders, zelf kunstenaar, laat je ervaren dat het zo moeilijk niet hoeft te zijn. Hij leert je anders te kijken naar kunst. Kunst van vroeger én kunst van nu - want die verschilt nogal. Zo ben je voortaan goed voorbereid wanneer je kunst ziet!

 • Zondag 19 mei 2019: Hoe rook een Romein?
  Karen Jeneson - conservator Thermenmuseum

  In de tijd van de Romeinen, 2000 jaar geleden, waren er nog geen badkamers. En zeep was nog niet uitgevonden. Maar af en toe gingen Romeinen samen naar badhuizen, gebouwen waar je je kon wassen. Niet alleen omdat je dan minder ging stinken, maar ook omdat het gewoon gezellig was. De restanten van zo’n badhuis zijn nog steeds te zien in Heerlen. Er is een museum overheen gebouwd. Karen Jeneson is conservator in dit Thermenmuseum en weet er alles van.

Aanmelden
Aanmelden voor de collegereeks is verplicht en kan vanaf 22 december 2018 via de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

 • Wanneer zondag 24 maart, 7 april en 19 mei 2019 om 11:00 uur
 • Waar Limburgs Museum
 • Kosten € 15,- voor 3 colleges
Adres en route