Welkom in het Limburgs Museum!

Om ervoor te kunnen zorgen dat we je veilig kunnen ontvangen, vragen we iedereen op voorhand een tijdslot te reserveren. De e-tickets zijn beschikbaar in onze webshop. Meer weten?

Museum Jeugd Universiteit

Ontdek bijzondere verhalen in deze leuke, gekke en interactieve colleges. In de maanden september, oktober en november 2020 vindt er weer een nieuwe collegereeks plaats. Uiteraard houden we hier rekening met de veiligheidsmaatregelen rondom het coronavirus.

De MuseumJeugdUniversiteit is een landelijk project. Door heel Nederland geven wetenschappers colleges over de leukste onderwerpen. In het Limburgs Museum gaan de colleges over (pre)historie en cultuurgeschiedenis. 

Voor wie: Kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten: €15,- voor 3 colleges

 • Zondag 13 september 2020: Wie vermoordde Ötzi 5000 jaar geleden? 
  Benoît Mater - archeologe

  In 1991 vonden wandelaars in de Alpen het bevroren lichaam van een man die 5000 jaar geleden op die plek dood is gegaan. Wat is er met die man gebeurd? Slimme wetenschappers proberen met behulp van de allerkleinste sporen een idee te krijgen van de laatste minuten van deze ijsmummie. Politiespeurwerk dus. Naar iemand die al 5000 jaar ijskoud is… Archeologe Benoît Mater weet er alles van.

 • Zondag 11 oktober 2020: Hoe is het leven tijdens een opgraving?
  Bibi Beekman - archeologe

  Bibi Beekman is archeoloog. In 2019 is ze naar Egypte gegaan om mee te helpen met een opgraving. En daarvoor een aantal keer naar Jordanië en Griekenland. Er wordt aardewerk in de woestijn gevonden en stukken marmer op de Akropolis. Alle gegevens worden gebruikt voor onderzoek, boeken en tentoonstellingen. Maar hoe het leven er uit ziet tijdens al die weken in een andere cultuur komen we nooit te weten. Bibi Beekman gaat je dat vertellen.

 • Zondag 8 november 2020: Hoe bescherm je jezelf tegen het kwaad van het Oude Egypte?
  Ben van den Bercken

  In dit college vertelt Ben van den Bercken, archeoloog en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, hoe de oude Egyptenaren nare beesten als slangen en schorpioenen op een afstandje hielden. Maar niet te ver, want ze waren namelijk ook goden die je niet boos wilde maken! Het college gaat over amuletten, magie en de eeuwige strijd tussen goed en kwaad in het oude Egypte.

Aanmelden
Aanmelden voor de collegereeks is verplicht en kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

Foto: Martine Goulmy

 • Wanneer zondag 13 september, 11 oktober en 8 november om 11:00 uur
 • Waar Limburgs Museum
 • Kosten € 15,- voor 3 colleges
Adres en route