Museum Jeugd Universiteit

Ontdek bijzondere verhalen in deze leuke, gekke en interactieve colleges. Bovendien krijg je een uniek kijkje achter de schermen bij het museum. In de maanden oktober, november en december is er weer een nieuwe collegereeks.

De MuseumJeugdUniversiteit is een landelijk project. Door heel Nederland geven wetenschappers colleges over de leukste onderwerpen. In het Limburgs Museum gaan de colleges over (pre)historie en cultuurgeschiedenis. 

Voor wie: Kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten: €15,- voor 3 colleges

  • Zondag 7 oktober 2018: Hoe ziet de wc van een Romein eruit?

Gemma Jansen - archeoloog
Iedereen die eet en drinkt moet poepen of plassen. Eerst deed men dat achter een struik of in een hoek van de tuin. De Romeinen maakten een speciale kamer in hun huis. Op de markt of bij het badhuis bouwden ze grote toiletten waar veel mensen op konden zitten: soms wel 80 tegelijk. In de Romeinse stad Pompeï zijn meer dan 200 wc’s opgegraven. Daar had elk huis een eigen wc.

  • Zondag 4 november 2018: Hoe kwam Rome aan genoeg water?

Paul Kessener - archeoloog
Zonder water geen leven. Hoe kwamen de Romeinen aan schoon drinkwater? Regen opvangen was niet genoeg. Er was veel meer water nodig. Niet alleen om te drinken, maar ook om te koken en te wassen, voor badhuizen, fonteinen en het aandrijven van machines. Daarom legden de Romeinen lange aquaducten en waterleidingen aan. Paul Kessener legt uit welke technieken je daar allemaal voor nodig hebt.

  • Zondag 9 december 2018: Speuren naar sporen

Egmond Staal - Stichting het Limburgs Landschap (met denk aan Prins Bernhard Cultuurfonds en LGOG)
Ons landschap is eigenlijk een geschiedenisboek vol verborgen verhalen. Onze ouders, opa’s en oma’s, en alle mensen daarvoor, hebben samen het landschap gemaakt. Op oude foto’s en films zie je ze aan het werk. Maar wist je dat je ook oude en nieuwe landkaarten kunt vergelijken en zo terug in de tijd kunt gaan? Wie weet komen we wel bij de Romeinen uit.

Aanmelden
Aanmelden voor de collegereeks is verplicht en kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

Folder MuseumJeugdUniversiteit najaar 2018 (1,4 MB)

  • Wanneer zondag 7 oktober, 4 november en 9 december om 11:00 uur
  • Waar Limburgs Museum
  • Kosten € 15,00 voor 3 colleges
Adres en route