Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

Museum Jeugd Universiteit

Ontdek bijzondere verhalen in deze leuke, gekke en interactieve colleges! In het najaar van 2021 vindt er weer een nieuwe collegereeks plaats.

De MuseumJeugdUniversiteit is een landelijk project. Door heel Nederland geven wetenschappers colleges over de leukste onderwerpen. In het Limburgs Museum gaan de colleges over (pre)historie en cultuurgeschiedenis. 

Voor wie: Kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten: €15,- voor 3 colleges

 • Zondag 6 februari 2022 om 11:00 uur: Hoe was het leven aan de grens van het Romeinse rijk?
  Bibi Beekman - conservator archeologie

  Toen de Romeinen Nederland wilden veroveren, lukte dat niet helemaal. De rivier de Rijn werd de grens van het Romeinse rijk. Er kwamen forten langs de Rijn, om de grens te verdedigen. Daar woonden soldaten uit allerlei culturen samen, maar ook vrouwen en kinderen! Om alle monden te voeden, kwamen er op de vruchtbare gronden van Zuid Limburg villaboerderijen om graan te verbouwen. Bibi Beekman vertelt over het leven van de bewoners langs de Rijngrens, de Limburgse villa's en de Laat-Romeinse tijd in Limburg. 
 • Zondag 6 maart 2022 om 11:00 uur: Hoe vrij waren de prinsessen van Thorn?
  Gerard Driessen en Jes Cuijpers-Lennards

  Gerard en Jes geven een college in de tentoonstelling De vergeten prinsessen van Thorn. Het Limburgse 'witte stadje' Thorn was in de achttiende eeuw een ministaatje in het Duitse Rijk, waar prinsessen en gravinnen vanaf hun 14e levensjaar konden gaan wonen. Ze leefden in pracht en praal, waren voor die tijd erg onafhankelijk en hadden contact met alle koningshuizen van Europa. Maar... ze leefden ook in een gouden kooi.
 • Zondag 3 april 2022 om 11:00 uur: Hoe maakte je vroeger een filmpje?
  Tim van der Heijden - Mediahistoricus, Open Universiteit

  Met de smartphone maak je snel en gemakkelijk een foto of filmpje. Maar vroeger ging dat heel anders. Precies honderd jaar geleden werd een speciaal soort film uitgevonden, de 'smalfilm'. Daarmee konden amateurs voor het eerst zelf bewegende beelden maken en vertonen. Dit college gaat over hoe het amateurfilmen is veranderd in de afgelopen eeuw: van smalfilm tot smartphone.

  Tim van der Heijden is mediahistoricus en werkzaam als universitair docent aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit.

Aanmelden
Aanmelden voor de collegereeks is verplicht en kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

Foto: Martine Goulmy

 • Wanneer 6 februari, 6 maart en 3 april 2022 om 11:00 uur
 • Waar Limburgs Museum
 • Kosten € 15,- voor 3 colleges
Adres en route