Museum Jeugd Universiteit

Ontdek bijzondere verhalen in deze leuke, gekke en interactieve colleges! In het najaar van 2021 vindt er weer een nieuwe collegereeks plaats.

De MuseumJeugdUniversiteit is een landelijk project. Door heel Nederland geven wetenschappers colleges over de leukste onderwerpen. In het Limburgs Museum gaan de colleges over (pre)historie en cultuurgeschiedenis. 

Voor wie: Kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten: €15,- voor 3 colleges

 • Zondag 10 oktober 2021 om 11:00 uur: Hoe beïnvloedt het slavernijverleden ons leven nu?
  Maria Reinders-Karg - antropoloog en docent
  Antropoloog en docent Maria Reinders-Karg neemt je mee in haar eigen familieverhaal. Vanuit daar neemt ze je mee in de geschiedenis van het Nederlands slavernijverleden in de Oost (Azië) en de West (Suriname en de Antillen). En we zoeken uit hoe het nu precies zat met de wetten rondom de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën.
 • Zondag 7 november 2021 om 11:00 uur: Wat is de kracht van cartoons?
  Tjeerd Royaards - cartoonist
  Politieke cartoons vertellen een verhaal over de wereld om je heen. Ze gaan over onderwerpen zoals armoede, milieuvervuiling, onrecht en oorlog. Wat gaat er fout? Wat moet er beter? Cartoons kunnen zonder woorden vertellen wat er aan de hand is. En cartoons laten mensen nadenken, over hoe we armoede, vervuiling en oorlog de wereld uit kunnen helpen. Tjeerd Royaards is een tekenaar van cartoons en gaat met jullie kijken hoe je nu een goede cartoon maakt over een belangrijk onderwerp uit het nieuws. Let op! dit college duurt 1,5 uur.
 • Zondag 12 december 2021 om 11:00 uur: Hoe bescherm je jezelf tegen het kwaad van het oude Egypte?
  Ben van den Bercken - archeoloog en conservator
  In dit college vertelt Ben van den Bercken, archeoloog en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, hoe de oude Egyptenaren nare beesten als slangen en schorpioenen op een afstandje hielden. Maar niet te ver, want ze waren namelijk ook goden die je niet boos wilde maken! Het college gaat over amuletten, magie en de eeuwige strijd tussen goed en kwaad in het oude Egypte.

Aanmelden
Aanmelden voor de collegereeks is verplicht en kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

Foto: Martine Goulmy

 • Wanneer 10 oktober, 7 november en 12 december 2021 om 11:00 uur
 • Waar Limburgs Museum
 • Kosten € 15,- voor 3 colleges
Adres en route