Limburg Film Festival: Vier rakkers en een oude jeep

Zondag 13 januari 2019 om 15:00 uur

Op 11-12-13 januari 2019 vindt voor de derde maal het Limburg Film Festival plaats. Deze derde editie biedt een ruime blik op Limburgse filmcultuur. Uit een groot aantal inzendingen heeft de onafhankelijke selectiecommissie van het Limburg Film Festival weer een bijzonder filmprogramma weten samen te stellen. Het Limburgs Museum is voor de tweede keer betrokken bij dit festival. Een logische keuze, want over de bakermat van de Limburgse filmcultuur is heel veel terug te vinden in onze collecties. In het Limburgs Museum zijn zes bijzondere voorstellingen te zien. Op zondag 13 januari om 15:00 uur staat op de planning: Vier rakkers en een oude jeep.

Voorstelling speciaal voor mensen met dementie en hun naasten.

Hilarische speelfilm over een boer en zijn strijd tegen een hebzuchtige makelaar. Oom Joris, een arme schoenmaker, en zijn vrouw Marie ontvangen bericht van de notaris dat zij een boerderij in Limburg hebben geërfd. Er is echter een hypotheek op de bezitting, afgegeven door makelaar Bol. En Bol heeft plannen: hij weet dat op de landerijen die bij de boerderij horen, een nieuwe mijn zal komen, waardoor de grond enorm veel waard voort. Bol bewerkt Oom Joris de boerderij te verkopen, maar die weigert. Na zijn verhuizing naar de boerderij loopt de spanning hoog op. De kinderen Jessie en Jos en de Duitse herdershond Tarzan schieten te hulp.

Vier rakkers en en oude jeep werd uitgebracht onder de slagzin 'Een film vol kolder en kattekwaad'. Het was de tiende jeugdfilm van Henk van der Linden, de Limburgse pionier van de Nederlandse kinderfilm. Van der Linden maakte tussen 1952 en 1985 38 lange speelfilms, veelal gebaseerd op bekende kinderboeken en stripverhalen zoals 'De avonturen van Dik Trom', 'Sjors en Sjimmie' en 'Billy Turf'. Van der Lindens films staan bekend als oer-Hollandse kluchten, met volop slapstick, actie en achtervolgingen. De deugd wordt beloond, het kwaad gestraft: de boeven krijgen altijd op hun donder van de jonge, goed geluimde helden.

(1959, productie: Henk van der Linden / REX Film, 89 min.; met dank aan EYE Filmmuseum)

Kijk voor het volledige programma van het Limburg Film Festival op de website.

• Wanneer Zondag 13 januari 2019 om 15:00 uur
  • Waar Museumtheater