Bezoek het Limburgs Museum Online

Helaas zal het Limburgs Museum tot en met 25 mei 2021 gesloten zijn in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Gelukkig kun je een groot gedeelte van onze collectie ook online bekijken. Klik hier!

Lezing: Schilderijen van Limburg

Uit een particuliere collectie heeft het Limburgs Museum 27 werken verworven van de fabrieksdirecteur-kunstschilder Jos Tielens (1887-1957) uit Meerssen.

Het zijn, op een zelfportret na, allemaal landschapschilderijen. Een representatieve selectie uit de aanwinsten is vanaf begin september 2016 te zien in een kleine presentatie in de zaal Limburg ontstaat....steeds opnieuw. Tot de collectie behoren werken van Tielens zelf, maar ook van de Belgische kunstschilder Jan van Puijenbroeck. Deze vestigde zich in 1915 in Meerssen en werd hier van grote betekenis als docent van getalenteerde jongeren zoals Charles Eijck, Harry Koolen, Alphons Volders en Jos Tielens.

Op zondag 22 januari 2017 wordt ter afsluiting van de schilderijenpresentatie een tweetal lezingen verzorgd. Om 15.00 uur zal museumdirecteur Jos Schatorjé spreken over de traditie van topografische schilderkunst in Limburg. Hij behandelt de belangrijkste kunstenaars die zich vanaf ca 1880 aangetrokken voelden bij thema’s uit het Limburgs landschap en laat daarbij ook de ontwikkelingen in de schilderkunst zien. Tijdens de lezing worden een aantal recente aanwinsten van het Limburgs Museum als primeur getoond. Aansluitend zal mevr. Mariette Paris-Vankan de rol van Meerssen als kunstenaarscentrum in Limburg toelichten. Zij gaat nader in op de rol van Jan van Puijenbroek bij de ontwikkeling van jonge talenten. Aansluitend bestaat de mogelijkheid om de werken van Jos Tielens nog nader te bekijken en te bespreken.

Aanmelden

Deze lezingen zijn inclusief de reguliere entree voor het museum. Vrienden van het Limburgs Museum en Museumkaarthouders kunnen de lezingen gratis bezoeken. Om verzekerd te zijn van een plek kun je je aanmelden voor de lezingen bij de balie van het museum (telefonisch via +31 77 352 2112).

  • Wanneer Zondag 22 januari 2017
  • Waar Limburgs Museum
  • Kosten inbegrepen bij reguliere entreeprijzen
Koop je kaartjes online