Lezing: Pelgrim op oorlogspad

Een voettocht met een missie

De Venlose dichter en wandelaar Herman Verweij (1945) schreef verleden jaar een boek over zijn voettocht van Venlo naar Neumark, in de buurt van Halle aan de Saale. Dit was geen gewone wandeling, maar een voettocht met een missie.

Hij zocht geen sensatie of wraak, maar liep als een soort pelgrim waakzaam rond en noteerde wat zijn verwondering wekte. Zoals bijzondere ontmoetingen met Duitse passanten. De drijfveer voor deze wandeling was om de sporen te volgen van zijn vader en een oom, beiden tijdens de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider tewerkgesteld in respectievelijk Neumark en Bramsche.

Gelijktijdig volgde hij ook de wegen van twee dappere Venlonaren, Harrie Meijer en Frans Coehorst. Jonge knapen in de bloei van hun leven die hun verzetswerk in Venlo en omgeving met de dood moesten bekopen. Herman Verweij staat in zijn lezing uitgebreid stil bij deze jonge mannen die schuin tegenover elkaar woonden in de Hertog Reinoudsingel.

Als zoon van een dwangarbeider vertelt hij tevens het verhaal van zijn vader, opgetekend uit de brieven die zijn ouders elkaar in die periode schreven. De lezing wordt afgewisseld met een lied en een gedicht en zal twee maal gehouden worden. De eerste keer is dat op zondag 22 april om 15.00 in de theaterzaal van het Limburgs Museum. De tweede voordracht vindt plaats op vrijdag 4 mei (Dodenherdenking) om 15.00 uur.

Deelname aan de lezing zit ingebrepen bij de reguliere entreeprijzen. Wil je erbij zijn? Stuur dan even een mailtje naar media@limburgsmuseum.nl en laat ons weten welke datum je wilt komen en met hoeveel personen.

  • Wanneer 22 april en 4 mei om 15:00
  • Waar Limburgs Museum
  • Kosten inbegrepen bij reguliere entreeprijzen
Koop je kaartjes online met korting