Let op: vanwege de enorme belangstelling kunnen tickets voor 50 Jaar Thielen alleen nog via tijdslots gekocht worden, ook met Museumkaart.

Voorkom lang wachten aan de balie en bestel je tickets online. Naar de webshop.

Lezing: Over kunst en ambacht

Het werk van Thielen in de bredere context van verf

Tijdens de tentoonstelling ’50 Jaar Thielen – De ogen van de meester’ worden er regelmatig interessante lezingen gegeven. Op zondag 17 februari vindt de eerste lezing plaats in het Museumtheater.

In deze lezing plaatst Lukas Stofferis het werk van Evert Thielen in de bredere context van de ontstaansgeschiedenis van verf. Evert Thielen is schilder en ambachtsman, iemand die bewust een levendig contact onderhoudt met de traditie van de schilderkunst. Tot aan het midden van de 19e eeuw was schilderen behalve scheppen en bedenken (de inventio) vooral een keuken waarin de meester-kok met grote behendigheid, maar ook met het nemen van de nodige risico’s, op zoek was naar de meest eminente smaak en de meest briljante optische effecten.

Met een beperkt aantal ingrediënten, want zo veel als nu was er simpelweg niet te krijgen, creëerden de oude meesters oneindig veel combinaties (de creatio). Elke grote kunstenaar had in die tijd zijn eigen verfsysteem. Soms zaten daar de vreemdste ingrediënten in zoals drop, honing, kaas, eieren, bijenwas, ossengal, rattengif enzovoorts. Alles had zo zijn nut. Met een enorme precisie en gevoel voor materiaal hebben schilders als Jan van Eyck of Vermeer ons werken nagelaten die ongenaakbaar zijn. Het zijn werken waarin betekenislagen zich onnavolgbaar vermengen met specifieke kennis over materialen en de optische effecten van peperdure pigmenten zoals lapis lazuli.

Waarom zou je in onze tijd met zijn overvloed aan mogelijkheden en materialen nog een ambachtsman willen zijn die alles opnieuw uitvindt wat allang bestaat? Het antwoord is heel simpel. De weg die de oude meesters gingen is vele malen boeiender en verregaander dan je zou denken. Tubeverf is in een fabriek gemaakt op basis van industriële recepten en uit economische motieven. Als je zelf verf maakt van pigmenten en natuurlijke bindmiddelen dan kun je weer iets van de ongenaakbaarheid bereiken, een intensiteit van kleuren, een gelaagdheid die zo ontzettend anders is. De keuze van Evert Thielen om de lastige weg terug naar de traditie te maken, behelst meer dan je misschien zou denken. Deze lezing geeft je een idee wat die keuze allemaal inhoudt en wat voor een rijk cultureel patrimonium schuilgaat achter de ambachtelijk kennis van het materiaal waarmee een schilder zijn scheppingen vormgeeft.

Lukas Stofferis (1961) is directeur van de Academie voor Kunst & Ambacht, een instituut waarop kunstenaars leren weer grip te krijgen op de ambachtelijke mogelijkheden van verf. Daarbij maken ze gebruik van natuurlijke grondstoffen en innovatieve recepten.

Tickets kopen?
Wil je bij deze lezing aanwezig zijn? Ga dan naar onze webshop en kies voor het evenement '50 Jaar Thielen'. Kies vervolgens voor 'NL Lezing Lukas Stofferis 17-2' en handel de bestelling verder af.

Let op: op vertoon van dit e-ticket krijg je alleen toegang tot de lezing. Wil je de tentoonstellingen bezoeken, dan dien je daar ook een ticket voor te kopen.

• Wanneer Zondag 17 februari 2019 om 14:00 uur
  • Waar Museumtheater