Wil jij ons helpen?

Het Limburgs Museum onderzoekt nieuwe manieren om het Limburgs erfgoed naar je toe te brengen. Welke verhalen wil jij horen? Laat het ons weten door middel van het invullen van onze enquête. Alvast ontzettend bedankt! Enquête invullen?

Gedeelde oorlog

Een muzikale filmvoorstelling op reis door Limburg

‘Gedeelde oorlog’ vertelt over Limburg en Limburgers in de oorlogsjaren, bevrijdings- en wederopbouwperiode. De voorstelling verbeeldt, letterlijk en figuurlijk, de menselijke maat in de jaren 1939 – 1949, tegen het decor van chaotische en turbulente wereldontwikkelingen. Hoe raken dramatische gebeurtenissen het leven van burgers? En ook: hoe laat dat leven zich soms niet storen door diezelfde tumult?

Het verhaal wordt verteld aan de hand van prachtig filmarchiefmateriaal, tijdgebonden radiofragmenten en nieuw geschreven muziek (Ton Verhiel) en teksten (Frans Pollux), die live worden uitgevoerd. Het beeld- en geluidmateriaal komt uit de collecties van het Limburgs Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en L1.

In Gedeelde oorlog krijgt de kijker een indruk van de verschillende perspectieven op een periode die veelkleurig was. Amateurbeelden geven de kijk van de burger op de eigen tijd weer, en journaalbeelden dienen tussendoor als de meer officiële weergave. De voorstelling kun je zien als een reis door het cultureel-maatschappelijke landschap van Limburg in de jaren van oorlog en wederopbouw. Een authentiek verhaal mét een hedendaagse draai.

Gedeelde oorlog wordt vertoond tijdens het Limburg Film Festival (11 en 12 januari 2020) en zal daarna op reis gaan door de provincie Limburg.

Beeld uit huwelijksfilm echtpaar Dortants, Waubach, 23 mei 1944 (collectie Beeld en Geluid)

  • Wanneer 11 en 12 januari 2020
Andere activiteiten van het Limburgs Museum