Het Limburgs Museum is weer geopend!

Het Limburgs Museum is weer volgens de reguliere openingstijden te bezoeken. Het museum doet er alles aan om bezoekers veilig te ontvangen. Zo is de route in het museum aangepast en dient iedereen op voorhand een tijdslot te reserveren. De e-tickets zijn beschikbaar in onze webshop. Meer weten?

Fotowedstrijd

Het mooie van nu

Van 30 juni t/m 1 september 2019 nodigt het Limburgs Museum, in samenwerking met Focus Magazine, iedereen uit om deel te nemen aan de fotowedstrijd ‘Het mooie van nu’, waarmee we het werk van Cas Oorthuys willen eren. Aanleiding van deze fotowedstrijd is de overzichtstentoonstelling ‘Cas Oorthuys – Op het netvlies’, die tot en met 22 september in het Limburgs Museum te zien is.

Oorthuys (1908 – 1975) legde de grote historisch gebeurtenissen van zijn tijd vast, zoals de economische crisis begin jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw na 1945. Hij richtte zijn camera op de mens en zijn omgeving en behoorde tot een generatie documentaire fotografen die met een positieve blik op de mens wilde bijdragen aan een betere wereld. Dit liet hij zien met alledaagse taferelen: gezichten, glimlachen, spelende kinderen en arbeiders. De foto’s van Cas zijn esthetisch, warm, optimistisch en in een tijdloze, grafisch sterke vorm. De nadruk op de lachende mens is typerend voor Oorthuys. Zijn archief zit vol met foto’s van mensen die spontaan lachen. In interviews sprak Oorthuys van 'de bevrijdende lach'.

Met deze fotowedstrijd daagt het Limburgs Museum je uit om in één foto het 'mooie van nu' vast te leggen:

 • Wat vind je mooi aan de tijd waarin we leven?
 • Welk hedendaags beeld staat op jouw netvlies gebrand? En nog belangrijker: wat wil je de toekomstige generatie laten zien van deze tijd?

In de beschrijving van jouw foto kun je het verhaal achter de foto verder toelichten.

Juryprijs
Na de inzendtermijn zal de jury zich gaan buigen over alle inzendingen en kiest een winnaar uit. De jury zal bestaan uit Bert Mennings (directeur Limburgs Museum), Stefan Koopmans (fotograaf en genomineerd voor de Zilveren Camera) en Focus Magazine. De winnaar ontvangt een afdruk van een van de foto’s van Cas Oorthuys ter waarde van €95,-. Bovendien wordt de winnende foto gepubliceerd in het magazine en op de kanalen van Focus.

Publieksprijs
Daarnaast zal er een publieksprijs worden uitgereikt. De foto met de meeste likes op 1 september 2019 ontvangt een prachtig fotoboek over Cas Oorthuys, geschreven door Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum) en ter waarde van €49,95.

Voorwaarden

 • Om mee te doen, plaats je jouw foto op jouw Instagramaccount of jouw Facebookaccount met #ophetnetvlies en #LimburgsMuseum en tag je @LimburgsMuseum en @focus_magazine_nl in de foto (zorg ervoor dat je account op openbaar staat, anders is jouw inzending niet zichtbaar);
 • Per deelnemer mogen er drie foto’s ingezonden worden;
 • Als je meedoet aan de fotowedstrijd stel je jouw ingezonden foto’s beschikbaar voor gebruik in alle communicatiemiddelen van het Limburgs Museum;
 • Foto’s mogen bewerkt worden;
 • Foto’s dienen zwart-wit te zijn;
 • De deelnemer vrijwaart het Limburgs Museum voor claims van derden die pretenderen auteursrechthebbende te zijn;
 • De deelnemer vrijwaart het Limburgs Museum voor claims van geportretteerden;
 • De deelnemer verklaart eigenaar te zijn van de foto en, mits van toepassing, houder te zijn van het portretrecht;
 • Foto’s ingezonden na 1 september 2019 worden uitgesloten van deelname;
 • Aanstootgevende foto’s worden gediskwalificeerd.

 • Wanneer 30 juni t/m 1 september 2019
Andere activiteiten van het Limburgs Museum