Het Limburgs Museum is tijdens de zomervakantie ook op maandagen geopend.

Het museum is op maandag 8, 15, 22 en 29 juli en 5, 12 en 19 augustus 2019 extra geopend van 11.00-17.00 uur. Let op: het museum is maandag 26 augustus 2019 gesloten. Openingstijden en entreeprijzen?

Collegereeks De diepte in

Meer weten van van alles

Vijf keer de diepte in. Die uitdaging biedt het Limburgs Museum vanaf het najaar 2018. Vijf colleges door vijf topsprekers over vijf hele verschillende, maar razend interessante onderwerpen. Na een succesvolle eerste collegereeks, is voor het voorjaar van 2019 een nieuwe collegereeks opgesteld.

Voor één prijs (€50,-) ben je vijf keer welkom, telkens op zondagmorgen om 11:00 uur in de theaterzaal van het museum. Alle sprekers brengen hun onderwerpen zo, dat voorkennis niet noodzakelijk is. Wie durft te springen, gaat vanzelf mee de diepte in.

De colleges vinden plaats op de zondagen 17 maart, 14 april, 12 mei, 2 juni en 30 juni 2019. Tickets zijn te koop via de webshop. Kies voor het evenement 'Collegereeks 'De diepte in'' (ook met een Museumjaarkaart of Vriendenpas van het Limburgs Museum, dan geldt een prijs van respectievelijk € 25,- en €20,-). Let op: er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Tickets zijn exclusief entree tot het museum.

Programma:

 • Suzanne Roelofs | 100 jaar Bauhaus - met bouwen de wereld verbeteren (17 maart 2019)
  Het Bauhaus, opgericht in 1919, was één van de meest invloedrijke scholen voor architectuur en design. Architect Walter Gropius vond dat het creëren van een mooiere omgeving leidde tot een betere maatschappij. Het verschil tussen ambacht en kunst zou wegvallen: alle disciplines moesten verenigd worden tot één Gesamtkunstwerk. Die ideeën verspreidden zich over de wereld, onder andere via Mies van der Rohe en Marcel Breuer. Hoe die ideeën ook onze wereld hebben veranderd, vertelt architectuurhistorica Suzanne Roelofs.
 • Jacob Schotten | Mikwe: wonder van Venlo - over tunnelvisie in de archeologie (14 april 2019)
  Lang dacht het Limburgs Museum het oudste keldermikwe van Europa in haar collectie te hebben. Zo’n mikwe is een ritueel joods bad, en dat het in Venlo teruggevonden exemplaar al uit 1300 stamde, maakte het tot een wereldvondst. Maar toen kwam er twijfel. Wás het wel een mikwe? Stadsarcheoloog Jacob Schotten was een van de eersten die vraagtekens durfde te zetten. Die leidden uiteindelijk zelfs tot spanningen in het gemeentebestuur. De uitkomst: het Limburgs Museum heeft de bordjes met ‘mikwe’ verwijderd. Wat ging daaraan vooraf? Is dit hoe de archeologische wetenschap nu eenmaal werkt? En wat is die middeleeuwse kelder dan wél geweest?
 • Henk Hiddink | Villa Voerendaal - een opgeopende schatkist (12 mei 2019)
  Bij Voerendaal werden al meer dan 100 jaar geleden de resten van een enorme Romeinse villa teruggevonden. Sindsdien is er een aantal malen gegraven, maar met de vondsten is vreemd genoeg nooit iets gedaan. Tot nu: Rijk, Provincie en Limburgs Museum slaan de handen ineen voor een grootschalig meerjarig onderzoek. De schatkist van Voerendaal wordt geopend. Archeoloog Henk Hiddink komt vertellen wat we al weten over Voerendaal. En wat de relatie was tussen Zuid-Nederlandse villa’s en de houten dorpjes op het platteland in de Romeinse tijd.
 • Michel Sluysmans | William Shakespeare - de grootste én geheimzinnigste schrijver (2 juni 2019)
  William Shakespeare is tot op de dag van vandaag de meest gespeelde toneelauteur. Zijn werk is vertaald in meer dan honderd talen, waaronder het Klingon, de fictieve taal die in Star Trek wordt gesproken. Hij is de meest geciteerde schrijver ter wereld. Zijn geboortehuis is een bedevaartsoord. Tegelijkertijd is zijn leven één groot vraagteken. Er zijn zelfs mensen die betwisten dat hij ooit heeft bestaan. Wie was hij? Waarom wordt hij nog steeds aanbeden? Michel Sluysmans speelde in diverse Shakespeare-stukken en is artistiek directeur van Toneelgroep Maastricht. Hij wijdt u in in de geheimen van de beroemdste bard aller tijden.
 • Hans Luiten | Het Rusland van Poetin - waarom willen de Russen toch zo'n leider? (30 juni 2019)
  De geschiedenis van Rusland zit vol ellende aan: wereldoorlogen, hongersnoden, de terreur van Lenin en Stalin. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie leek er even hoop te gloren. Maar waarom kiezen de Russen dan weer voor een autoritaire leider als Poetin? Historicus Hans Luiten vertelt het boeiende verhaal van Rusland in de 20e eeuw. Van componisten in belegerde steden tot rivieren die andersom moesten lopen, van dappere schrijvers tot corruptie, en van de strijd tussen Jeltsin en Gorbatsjov tot de Vladimir Poetin.

 • Wanneer Zondag 17 maart, 14 april, 12 mei, 2 juni en 30 juni om 11:00 uur
 • Waar Limburgs Museum
 • Kosten € 50,- voor 5 colleges
Adres en route