Tijdens 'Het avontuur van SuperSint' is het Limburgs Museum ook op maandagen geopend én openen we elke dag een uurtje eerder.

Van 16 november t/m 5 december zijn wij elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Meer weten?

Collegereeks De diepte in

Meer weten van van alles

Vijf keer de diepte in. Die uitdaging biedt het Limburgs Museum vanaf het najaar 2018. Vijf colleges door vijf topsprekers over vijf hele verschillende, maar razend interessante onderwerpen. Na twee succesvolle collegereeksen, is voor het najaar van 2019 een nieuwe collegereeks opgesteld.

Voor één prijs (€50,-) ben je vijf keer welkom, telkens op zondagmorgen om 11:00 uur in de theaterzaal van het museum (behalve op zondag 3 november: dan starten we om 12:45 uur). Alle sprekers brengen hun onderwerpen zo, dat voorkennis niet noodzakelijk is. Wie durft te springen, gaat vanzelf mee de diepte in.

De colleges vinden plaats op de zondagen 8 september, 13 oktober, 3 november, 15 december en 5 januari 2020. Tickets zijn vanaf donderdagmiddag 15 augustus te koop via de webshop. Kies dan voor het evenement 'Collegereeks 'De diepte in'' (ook met een Museumjaarkaart of Vriendenpas van het Limburgs Museum, dan geldt een prijs van respectievelijk €25,- en €20,-). Let op: er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Tickets zijn exclusief entree tot het museum.

Programma:

 • Lara Craenmehr (filosofe) | Sartre en 'de anderen' (8 september 2019 11:00)
  Waarom gedraag je je anders als er anderen bij zijn? Kun je überhaupt ‘jezelf zijn’? Lara Craenmehr zocht het antwoord op die vraag toen ze na een lange reis van een half jaar weer onder de mensen kwam. Plotseling moest ze zich weer tot anderen gaan verhouden. ‘De hel, dat zijn de anderen,’ zei filosoof Jean-Paul Sartre daar ooit over. Of zijn beeld werkelijk zo zwartgallig was, en of Lara de antwoorden op haar vraag heeft gevonden, horen we in dit college - dat ook begrijpelijk is voor iedereen die Sartre nooit las.  
 • Hans Luiten (historicus) | Het Turkije van Erdogan (13 oktober 2019 11:00)
  Vaste prik in onze collegereeksen: Hans Luiten. Eerder sprak hij over de problemen in het Midden-Oosten en de geschiedenis van Rusland, dit keer neemt hij ons mee naar Turkije. De president van dat land, Erdogan, houdt de gemoederen bezig - binnen en buiten Turkije. Wat leert de geschiedenis ons? Is Erdogan een uitzondering, of zal de democratie het in Turkije altijd moeilijk blijven hebben?
 • Luc Amkreutz (conservator) | Het Zwaard van Ommerschans  (3 november 2019 12:45)
  Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kocht onlangs het geheimzinnige Zwaard van Ommerschans. Dat enorme, bronzen zwaard is 70 centimeter lang. Het maakt deel uit van een groep van zes zeldzame ‘reuzenzwaarden’ uit de bronstijd. Je kunt er niet mee vechten: daarvoor zijn ze te zwaar, en ze zijn niet scherp. Mysterieus is dat de zwaarden allemaal in moerassen en rivieren zijn gevonden. Zijn ze achtergelaten? Weggegooid? Conservator Luc Amkreutz probeert ons in te wijden in zijn wereld van geheimzinnige zwaarden en rare rituelen. 
 • Katja Kreukels (schrijfster) | Mijn vader was priester (15 december 2019 11:00)
  Familiegeheim: als de vader van Katja Kreukels zijn roeping trouw was gebleven, had Katja nooit bestaan. Toen Katja dit hoorde, schreef ze het confronterende boek Mijn vader was priester. Ze reisde naar de plekken die haar vader hebben gevormd. Het bracht haar naar Limburg en IJsland, naar kloosters en kerken - en er ging een wereld voor haar open. Over die wereld komt ze vertellen. 
 • Gaston Dorren (taaljournalist) | De toren van Babel (5 januari 2020 11:00)
  De Limburger Gaston Dorren is een bestsellerauteur. Zijn boeken verschijnen over de hele wereld en worden besproken in gerenommeerde bladen als The New Yorker. Wat hij doet? Hij schrijft over taal. Dat doet hij zo scherp en zo leuk, dat we u graag willen voorstellen aan zijn nieuwste boek Babel. Dat gaat over zo’n twintig belangrijke talen - en over al die talen heeft Dorren fascinerende feitjes en inzichten paraat.

 • Wanneer Zondagen 8 september (11:00), 13 oktober (11:00), 3 november (12:45), 15 december (11:00) en 5 januari (11:00)
 • Waar Limburgs Museum
 • Kosten € 50,- voor 5 colleges
Adres en route