Collegereeks De diepte in

Meer weten van van alles

Vijf keer de diepte in. Die uitdaging biedt het Limburgs Museum vanaf het najaar 2018. Vijf colleges door vijf topsprekers over vijf hele verschillende maar razend interessante onderwerpen.

Voor één prijs (35 euro) ben je vijf keer welkom, telkens op zondagmorgen om 11:00 uur in de theaterzaal van het museum. Alle sprekers brengen hun onderwerpen zo, dat voorkennis niet noodzakelijk is. Wie durft te springen, gaat vanzelf mee de diepte in.

De colleges zijn op de zondagen 16 september, 21 oktober, 18 november, 16 december 2018 en de laatste op 20 januari 2019. Tickets zijn nu te reserveren via de webshop. Kies voor het evenement Collegereeks 'De diepte in' (ook met Museumjaarkaart). Let op: er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Programma:

 • Herman Pleij | Onze zucht naar identiteit (16 september 2018)
  Tolerant, duidelijk en gezellig. Zo ziet de Nederlander zichzelf. Maar vraag het een buitenlander, en de Nederlander is vooral lomp, betweterig en gierig. Over onze drang om mensen in hokjes te stoppen, én om zelf in hokjes gestopt te worden, vertelt emeritus hoogleraar Historische Nederandse Letterkunde Herman Pleij. Hij onderzoekt de identiteit van Nederlanders en Limburgers vanaf de Middeleeuwen tot nu.
 • Jona Lendering | Heeft Jezus bestaan? (21 oktober 2018)
  Jezus Christus is een religieus figuur. Maar is hij ook een historisch persoon? Heeft hij bestaan? En wat kunnen we daar eigenlijk over zeggen aan de hand van religieuze teksten zoals de evangeliën? Historicus Jona Lendering,  bekend van onder meer zijn blog mainzerbeobachter.com, geeft een inleiding in de fascinerende speurtocht naar de historische Jezus.
 • Hans Luiten | Heibel in het Midden-Oosten (18 november 2018)
  Hans Luiten, opgegroeid in de Zaanstreek, is historicus en politicus. In 2016 schreef hij het boek ‘Begrijpt u het Midden-Oosten nog?’ dat inmiddels zijn 3e druk beleeft. Als gids, veelgevraagd spreker en schrijver weet hij hoe je ingewikkelde kwesties op een heldere manier aan een groot publiek uit kunt leggen. Dat gaat hij zondagochtend bewijzen in de derde lezing van onze college-reeks De diepte in. Waar komt toch die ‘Heibel in het Midden-Oosten’ vandaan - dat zal het onderwerp zijn.
  NB: Hans Luiten vervangt de helaas ziek geworden Peter Raedts, die over hetzelfde onderwerp zou spreken.
 • Benoît Mater | Ötzi de ijsmummie (16 december 2018)
  Op 19 september 1991, aan de rand van een Alpengletsjer op 3 kilometer hoogte, ontdekte het Duitse echtpaar Simon een lichaam. Het slachtoffer bleek al enige tijd dood: het was een mummie uit de Kopertijd. Inmiddels is die mummie ‘Ötzi’ wereldberoemd, dankzij het hightech onderzoek dat op hem is verricht. Conservator van het Limburgs Museum Benoît Mater vertelt over dat detectivewerk van archeologen. Hoe is die mysterieuze man aan zijn eind gekomen?
 • Henk Stoepker | Waar was Willibrord? (20 januari 2019)
  Waarom vertelt de archeologie soms een ander verhaal dan de geschreven geschiedenis? Archeoloog Henk Stoepker duikt in de opgraving van de door Willibrord gestichte abdij in Susteren. Hij stelt de vraag waarom er daar ogenschijnlijk weinig gevonden is uit de tijd van de stichting in 714 en veel meer uit de tijd van Willibrords opvolgers, waar de oorkonden juist over zwijgen? Wat weten we eigenlijk van de oudste kloosters in West-Europa?

 • Wanneer Zondag 16 september, 21 oktober, 18 november, 16 december 2018 en 20 januari 2019 om 11:00 uur
 • Waar Limburgs Museum
 • Kosten € 35,- voor 5 colleges
Adres en route