Bekijk onze collectie vanuit je huiskamer

Het museum is gesloten tot 1 juni, maar we brengen onze collectie graag naar je toe! Klik hier

Collegereeks De diepte in

Meer weten van van alles

LET OP: in verband met de tijdelijke sluiting van het Limburgs Museum is deze collegereeks helaas geannuleerd. Heb je al een ticket gekocht, dan ontvang je van ons een mail met nadere informatie.

Vier keer de diepte in. Die uitdaging biedt het Limburgs Museum weer in het voorjaar van 2020. Vier colleges door topsprekers over vier hele verschillende, maar razend interessante onderwerpen.

Voor één prijs (€40,-) ben je vier keer welkom, telkens op zondagmorgen om 11:00 uur in het Museumtheater (behalve op zondag 19 april: dan starten we om 12:30 uur). Alle sprekers brengen hun onderwerpen zo, dat voorkennis niet noodzakelijk is. Wie durft te springen, gaat vanzelf mee de diepte in.

De colleges vinden plaats op de zondagen 22 maart, 19 april, 24 mei en 21 juni 2020. Tickets zijn te koop via de webshop. Kies dan voor het evenement Collegereeks 'De diepte in' (ook met een Museumjaarkaart of Vriendenpas van het Limburgs Museum, dan geldt een prijs van respectievelijk €20,- en €15,-).

Let op: er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Tickets zijn exclusief entree tot het museum.

Dit keer: Wim Daniëls over het dorp van vroeger, Ben van den Bercken over het oude Egypte, Hans Luiten over Centraal-Europa en Judith Schuyf over heidense heiligdommen.

 • GEANNULEERD - Wim Daniëls (taalkundige) | Waar is het dorp van vroeger? (22 maart 2020 11:00)
  De Brabantse taalvirtuoos en rasverteller komt een ode brengen aan het dorp van weleer. Daniëls vertelt over typische dorpsfiguren als de smid, de boer, de kleine kruidenier, maar ook over de zandweg tussen het koren door, het dorpscafé, de dorpsdrama’s en de dorpspolitiek. Hij schreef er onlangs ook een boek over, met als conclusie dat het dorp van toen niet dood is, maar wel veranderd.
 • GEANNULEERD - Ben van den Bercken (archeoloog en schrijver) | Een rondreis door het oude Egypte (19 april 2020 12:30)
  ‘Je tiens mon affaire!’ Deze legendarische woorden sprak Jean-François Champollion nadat hij de sleutel tot de ontcijfering van het hiërogliefenschrift ontdekte. Een paar jaar later vertrok hij naar Egypte en las als eerste mens sinds 1400 jaar de hiërogliefen op de muren van tempels en graven. Met archeoloog Ben van den Bercken, schrijver van het boek Eeuwig Egypte, reizen we Champollion achterna en bezoeken vindplaatsen en steden uit de meer dan 3000 jaar durende geschiedenis van Egypte.
 • GEANNULEERD - Hans Luiten (historicus) | Hoe Europees is Centraal-Europa?  (24 mei 2020 11:00)
  Hij is er weer: Hans Luiten, onze gewaardeerde vaste spreker uit de collegereeks. Dit keer richt de Noord-Hollandse meesterverteller zijn blik op Centraal Europa. Met de val van het IJzeren Gordijn werden landen als Polen, Hongarije, en Tsjechië lid van de West-Europese familie. Maar horen deze landen eigenlijk wel tot deze gemeenschap? Wat is hun geschiedenis? Een verhaal over joodse emancipatie, verstokte monarchen als Franz Jozef, Russische edelen en Franz Kafka.
 • GEANNULEERD - Judith Schuyf (archeologe) | Op zoek naar heidense heiligdommen (21 juni 2020 11:00)
  In haar vorig jaar verschenen boek ‘Heidense heiligdommen’ leidt archeologe Judith Schuyf ons langs de overblijfselen van ons verloren, heidens verleden. Lang geleden stonden onze streken vol met heilige bomen, waterbronnen, stenen, heuvels en kuilen. Het waren heiligdommen en plaatsen waar recht werd gesproken. Tijdens de kerstening en de reformatie is veel verwoest, maar sommige plekken uit de Late IJzertijd en Vroege Middeleeuwen zijn intact gebleven. Waar we deze mystieke plekken nog kunnen vinden en wat ze betekenen, vertelt Judith Schuyf.

 • Wanneer Zondagen 22 maart (11:00), 19 april (11:00), 24 mei (12:30) en 21 juni (11:00) 2020
 • Waar Limburgs Museum
 • Kosten € 40,- voor 4 colleges (gereduceerde tarieven voor Museumkaarthouders en Vrienden)
Adres en route