Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

Archeo Route Limburg

Limburgse archeologie in augmented reality

Met de Archeo Route Limburg ontdek je de verhalen achter de Limburgse geschiedenis en archeologie. Op de vindplaats waar een speerpunt geplaatst is, sta je oog in oog met een virtuele archeoloog. Hij laat je via de Archeo Route Limburg 2.0 App zien en beleven wat er zich op deze locatie in het verleden heeft afgespeeld. Ontdek ook welk archeologisch voorwerp verbonden is aan deze historische plek.

In de provincie zijn in de Archeo Route Limburg al 59 speerpunten te vinden. Daar komen er de komende maanden tien bij! De tien nieuwe speerpunten komen langs de Limburgse Maas te staan. Allemaal op een plek van grote archeologische betekenis. Samen vertellen ze één overkoepelend verhaal over 'Leven langs de Maas'.

Kom je voorbij een speerpunt? Gebruik dan je mobiele telefoon om via de Archeo Route App in het verhaal van die plek te duiken. De bijzondere historie daarvan wordt door middel van video en augmented reality virtueel tot leven gewekt, met onder andere voorwerpen uit de collectie van het Limburgs Museum. Je kunt deze objecten in de vaste presentatie van het museum in het echt bekijken.

Welke nieuwe speerpunten worden er de komende maanden geopend?

 • Beegden (1 oktober 2021)
  Aan de Eerdweg in Beegden werden tijdens een opgraving laat-Romeinse vondsten aangetroffen, waaronder een kruikje en een muntschat van 36 munten die dateren tussen 350-435 n. Chr. Bijzonder, omdat bewoningssporen uit deze periode zeer schaars zijn. Vermoedelijk waren de munten eigendom van een rondreizende kopersmid. De mooiste munten zijn nu samen met het kruikje te zien in het Limburgs Museum. Wil je meer weten over het verhaal van deze muntschat? bezoek dan de Archeoroute-speer in Beegden.
 • Swalmen (11 november 2021)
  Naast de A73 bij Swalmen werden tijdens een opgraving bewoningssporen aangetroffen. Het gaat om een groot hoeve complex waar graan werd verbouwd. De vondsten die hier gedaan zijn zoals paardenbotten en hoefijzers doen vermoeden dat de hoeve bewoond werd door een ridder of ruiter. Daarnaast vonden archeologen een 12e-eeuwse kogelpot van Elmpteraardewerk en een pseudo muntfibula met parelrand afkomstig uit eind 9e of begin 10e eeuw. Beide zijn nu te zien in het Limburgs Museum. Wil je meer weten over het verhaal achter deze vondsten, bezoek dan het Archeoroute speerpunt in Swalmen.
 • Lomm (6 december 2021)
 • Borgharen (10 maart 2022)
 • Borgharen (10 maart 2022)
 • Ayen (april 2022)
 • Elsloo (mei 2022)
 • Geulle (mei/juni 2022)
 • Neer (juni 2022)
 • Ooyen (juli 2022)

Meer lezen? Ga naar de website van Archeo Route Limburg.

 • Wanneer Morgen
Koop je kaartjes online