Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

Aad de Haas

Online aanbod

Schilder en graficus Aad de Haas (1920 Rotterdam – Schaesberg 1972) doorbrak de regels die kerk en maatschappij hem oplegden. Hij schilderde figuratief én expressionistisch, religieus én pornografisch maar altijd uitzonderlijk artistiek. Haal de expositie in huis met deze kijk- en luistertips.

Bezoek de tentoonstelling virtueel!
Met een 360-graden camera is de tentoonstelling volledig in beeld gebracht, waardoor je nu vanuit je eigen huiskamer rustig door de expositie kunt wandelen. Beweeg je muis, kijk rond en ontdek de bijzondere kunst van Aad de Haas. Houd er rekening mee dat je in de tunnel de erotische werken van De Haas vindt: deze zijn gemarkeerd als 16+. Tip: gebruik het wieltje van je muis om in te zoomen op teksten en objecten.

Klik op onderstaande afbeelding of op deze link om de tour te starten.

Bekijk de teaser
In onderstaande korte teaser krijg je een sneak peak van de tentoonstelling.

Bekijk de online opening
Op 31 mei 2020 openden we de tentoonstelling digitaal. Frans Pollux neemt je mee door de tentoonstellingszaal en praat met Bert Mennings (museumdirecteur), Ger Koopmans (gedeputeerde Cultuur, Financiën en Integratie van de provincie Limburg) en Marieke Koppelmans (programmamanager Limburgs Museum). De opening sluit af met een exclusief optreden van singer-songwriter Stef Classens.

Blader door het tentoonstellingsboekje
Meer inhoudelijke informatie over de werken van Aad de Haas lezen? Download via onderstaande link het tentoonstellingsboekje.

Programmaboekje 'Aad de Haas - Verboden kunst'

Ontdek de lino's
Ontdek in deze video de lino's van kunstenaar Aad de Haas van dichtbij. De linoleumsnede groeit uit tot de favoriete techniek van De Haas. Hij wordt er een meester in. Hij maakt losse lino’s, maar ook series. Alle 790 uitgesneden linoleumbladen die bewaard zijn gebleven, zijn in 2016 aan het Limburgs Museum geschonken.

Kijk mee met de restauratie van de kruisweg
In 1957-1960 schildert kunstenaar Aad de Haas een moderne kruisweg rechtstreeks op het stucwerk van de kapel van het St. Jozefziekenhuis in Heerlen. Hij koppelt hierin zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog aan het lijdensverhaal uit de Bijbel. Zo zijn de Romeinen vervangen door Duitse soldaten. In 1970 wordt besloten het ziekenhuis incl. kapel met schilderingen af te breken. Uit heel Nederland komen protesten, waarop aannemer Van Heel de schilderingen uit de muur zaagt. Ze worden voorzien van een beschermlaag en opgeborgen.

Na circa 15 jaar is de kruisweg als gevolg van de bewaarcondities in de opslagruimte in zo'n slechte staat dat restauratie noodzakelijk is. Onderstaande reportage laat zien hoe de werkzaamheden in het restauratie-atelier van Rolduc worden uitgevoerd en hoe de kruisweg tot slot een nieuwe plek krijgt in het raadhuis van de gemeente Landgraaf.

Ontdek het verhaal achter de kruiswegstaties in Wahlwiller
72 jaar geleden op Goede Vrijdag verwijdert kunstenaar Aad de Haas, met gevoel voor dramatiek, zijn kruiswegstaties uit de kerk van Wahwiller. Hoe heeft het zover kunnen komen? Je ontdekt het in deze video! Met dank aan L1 voor de filmbeelden.