Winnaar Inktspotprijs 2018 bekend!

26 september 2018

De tekening waarmee cartoonist Tjeerd Royaards gisteravond de Inkspotprijs 2018 in de wacht sleepte, is vanaf vandaag te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Daar hangen alle 100 prenten, uitvergroot, die genomineerd waren voor de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.

De 100 beste politieke spotprenten van het afgelopen jaar zijn vanaf vandaag te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Het zijn de inzendingen voor de Inktspotprijs 2018, die is gewonnen door politiek tekenaar Tjeerd Royaards. Dinsdag werd in Nieuwspoort in Den Haag zijn tekening 'Good migrant, bad migrant’(verschenen op 29 mei 2018 op zijn website Cartoon Movement) als de beste uitgeroepen. De tweede en derde prijzen zijn respectievelijk voor Tom Janssen met zijn cartoon ‘Geen dividendbelasting’ en Joep Bertrams met ‘De Schepping’

Drie eervolle vermeldingen gaf de jury: voor de tekenaars Mirjam Vissers, Bas Palsrok en Pieter Geenen.

Juryvoorzitter Xander van der Wulp motiveerde de keuze voor de winnaar als volgt: “In één simpel plaatje zette de winnaar van de Inktspotprijs 2018 het migrantendebat op scherp. De 23-jarige Mamoudou Gassama uit Mali werd wereldnieuws door een heldenactie, hij redde in Parijs (waar hij illegaal verbleef) een kind dat aan een balkon hing. Daarna was hij een held, werd hij de Franse ‘Spiderman’ genoemd. Hij werd zelfs persoonlijk ontvangen door president Macron, die hem een verblijfsvergunning gaf. Die held, die wordt in de winnende tekening vergeleken met de gemiddelde migrant. Je gaat denken, zonder dat je een conclusie wordt opgedrongen.”

De 100 inzendingen van dit jaar, actuele tekeningen die vaak geestig, soms genadeloos hard en altijd verrassend zijn, leggen stuk voor stuk de vinger op een zere plek. Ze geven een overzicht van ons jaar met commentaar op #metoo, Facebook, Trump, dividendbelasting, Brexit en Zwarte Piet. De herhaling is een kracht - het is fascinerend om te zien hoe één onderwerp in zo veel verschillende vormen verbeeld wordt.

Uiteraard zijn de grote namen aanwezig: Joep Bertrams, Jos Collignon, Tom Janssen, Siegfried Woldhek, Stefan Verwey. Minstens zo interessant zijn de nieuwe namen die elk jaar weer komen bovendrijven, jong talent dat de (digitale) tekening heeft ontdekt als kunstvorm en middel om zaken aan de kaak te stellen. De Nederlandse cultuur van spotprenten blijkt nog altijd springlevend.

De expositie 'De 100 beste cartoons - Inktspotprijs 2018' is te zien in het Limburgs Museum tot en met 25 november.

Winnaar Inktspotprijs 2018: Tjeerd Royaards 'Good migrant, bad migrant'