Veertig jaar PLAYMOBIL

22 juli 2016

Vanaf 15 oktober aanstaande staat een reizende tentoonstelling over PLAYMOBIL op het programma. De expositie is in 2013 ontwikkeld door het Historischen Museums der Pfalz in Speyer (D). In elf maanden tijd kwamen meer dan 200.000 bezoekers naar 40 Jahre Playmobil – Eine Abenteuerreise durch die Zeit.

De tentoonstelling toert sinds vorig jaar langs cultuurhistorische musea. Het Limburgs Museum in Venlo is erin geslaagd om de block buster naar Nederland te halen. Zakelijk directeur Linda Janssen verkeert sinds deze week in hoerastemming: “Het heeft er om gespannen, maar we hebben nu groen licht en kunnen het nieuws bekend maken. Het is een ontwapenende familie-expositie die aansluit bij een van onze doelen: aandacht schenken aan grensoverschrijdende populaire cultuur. De tentoonstelling is in 2014 samengesteld naar aanleiding van veertig jaar PLAYMOBIL. Naar ik begrepen heb, is er nooit zo’n veelzijdige expositie over dit thema geweest!”

De oliecrisis in de jaren zeventig zet Hans Beck, productontwikkelaar bij de speelgoedfabriek Geobra in het Duitse Fürt, aan het denken. Om grondstof te besparen maakt hij speelgoedpopjes uit een minieme hoeveelheid kunststof. Zijn eerste personages zijn een bouwvakker, indiaan en ridder. Niet iedereen in de branche is overtuigd, maar op de laatste dag van de speelgoedbeurs in Nürnberg in 1974 plaatst een Nederlandse groothandelaar een bestelling van een miljoen mark. Binnen enkele jaren stijgt de verkoop naar meer dan honderd miljoen mark.

PLAYMOBIL is in vier decennia voort blijven groeien, de figuren zijn aangepast aan mode en  tijdgeest. In 1976 verschijnen de eerste vrouwelijke popjes, in 1981 het kind en in 1984 de baby. De historie van het populaire speelgoed wordt gepresenteerd in een fantasierijk decor, dat jong en oud meevoert in de tijd en de veranderende speelwerelden van PLAYMOBIL. Overdonderend voor kinderen zijn de circa vijftig levensgrote PLAYMOBIL figuren. Grote diorama’s van PLAYMOBIL verzamelaars tonen intrigerende miniatuurwerelden. Talrijke speeltafels nodigen uit tot onbeperkt speelplezier.

De familietentoonstelling 40 jaar PLAYMOBIL - Een avontuurlijke reis door de tijd is in het Limburgs Museum in Venlo te zien van 15 oktober 2016 tot en met 27 augustus 2017.