Vastelaovesfilm "Nao 't Zuuje" ontvangt Goltziuspenning

13 maart 2018

Vastelaovesfilm beloond met culturele onderscheiding.

De Goltziuspenning 2018 gaat naar de makers van de succesvolle documentaire Nao ’t Zuuje. De tweejaarlijkse prijs wordt op 23 maart uitgereikt aan filmer Rob Hodselmans, producent Pieter Kuijpers, en initiator Lex Uiting. Zij ontvangen een kunstwerk van de Maastrichtse beeldhouwer Appie Drielsma, en €1.000 om te besteden aan een cultureel project.

Voor Nao ’t Zuuje, een film over de Venlose vastelaovend, kwamen landelijk vele tienduizenden mensen naar de bioscoop. De uitzending bij VARA/BNN trok nog eens honderdduizenden kijkers. Er was aandacht voor de film, en daarmee voor de Limburgse cultuur, in programma’s als DWDD en Kunststof. Dit zendingswerk en de prachtige film zelf worden nu beloond met de prestigieuze Goltziuspenning.

Volgens de jury ‘verbeeldt de film de kracht van vastelaovend als een traditie die verbindt.’ Dat sluit naadloos aan bij het thema van de Goltziuspenning 2018: behoud van cultureel erfgoed.

De tweejaarlijkse onderscheiding is een initiatief van de Stichting Vrienden van het Limburgs Museum.