Uitslag Filmfestival Tijdsbeeld 2017

27 november 2017

Op het Filmfestival Tijdsbeeld in De Nieuwe Scène in Venlo werd zondag jl. de documentaire Muziek moet je maken met je hart bekroond met de Servaas Huysprijs. De film over musicus en producent Jan Theelen, gemaakt door Ton Polman, kreeg de beste beoordeling van de jury. Winnaar van de publieksprijs is de educatieve documentaire St. Servaas en de Romeinen van Peter Brouwers.

Negen films waren te zien op dit cultuurhistorisch festival voor vrijetijdsfilmers, georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg en het Limburgs Museum.

De films werden gejureerd door filmmakers Jotja Bessems en Louk Voncken en historicus Fred Cammaert. Volgens hen waren de vertoonde inzendingen van goede kwaliteit. Amateurfilmers nemen door hun onderwerp- en stijlkeuzes een geheel eigen plek in het audiovisuele landschap in, zo bleek zondag weer.

Over de winnaar was de jury van mening dat het gaat om een ‘aanstekelijk en filmisch vaardig gemaakt portret van een gepassioneerd muzikant, verteld door naasten en belangrijke figuren uit de Limburgse muziekwereld’. Met de film heeft maker Ton Polman een document afgeleverd over een ‘belangrijk persoon in de Limburgse cultuurhistorie’.

Polman wint de Servaas Huysprijs, genoemd naar de politicus die in november 2016 overleed. Huys was in zijn bestuurlijk leven pleitbezorger van een goede filmarchivering in onze provincie, waar het Limburgs Museum een centrale rol in heeft.

Met de toekenning van de prijs krijgt Polman voor een volgende film een coachingtraject aangeboden van Cinesud, het platform voor mediaprofessionals. Ook wordt de film over Jan Theelen vertoond tijdens het Limburg Film Festival, dat van 12-14 januari 2018 plaatsvindt in De Nieuwe Scène, het Limburgs Museum en City Cinema. Muziek moet je maken met je hart wordt tevens bewaard in de filmcollectie van het Limburgs Museum.