Tentoonstelling over Paul van Loon

14 september 2016

In oktober 2017, bij het begin van de Kinderboekenweek, gaat in het Limburgs Museum in Venlo een tentoonstelling van start over het oeuvre van Paul van Loon.

De Limburgse auteur typeert zichzelf als ‘grumor-schrijver’: als auteur van griezelverhalen met humor. De expositie Paul van Loon - De Andere Werkelijkheid brengt in een theatraal decor de grumor tot leven. Museumbezoekers worden deel van de heerlijke fantasiewereld van Paul van Loon. Ze stappen in de Griezelbus. Bij het licht van de volle maan ontwaren ze Dolfje in het Weerwolvenbos. Er is een ontmoeting met Foeksia en tovenaar Kwark in het Heksenbos en met Meester Kikker bij de sloot.

Het Limburgs Museum wil jongeren ervan overtuigen dat lezen en schrijven inspirerend en verrijkend zijn. Om de jeugdige bezoekers te motiveren worden onder meer schrijfwedstrijden georganiseerd. In het kader van de tentoonstelling worden bovendien activiteiten ontwikkeld om laaggeletterdheid tegen te gaan. Ouders en grootouders worden aangemoedigd om meer voor te lezen, jongeren worden aangezet tot lezen en geïnspireerd om zelf verhalen te schrijven.

Paul van Loon (Geleen 1955) is al meer dan dertig jaar schrijver en heeft maar liefst tien keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Paul van Loon-lezers. Cijfers die vragen om een griezelig inspirerend en een educatief verantwoord project! Paul van Loonfans krijgen in Venlo een indruk van het dagelijks leven en werk van de schrijver. En antwoorden op veel vragen. Hoe ziet zijn werkkamer eruit? Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? In hoeveel talen zijn de boeken vertaald? Naar wie is Meester Frans vernoemd? Wat was de ‘leukste’ nachtmerrie van Paul van Loon? Wanneer en waar las hij zelf voor het eerst over weerwolven? Welke opzwepende muziek staat aan als hij schrijft? Nou ja, de laatste vraag mag alvast worden beantwoord. De auteur luistert, als hij ’s avonds of in de nachtelijke uren aan zijn schrijftafel zit, naar The Rolling Stones.

In Paul van Loon - De Andere Werkelijkheid zijn originele tekeningen van illustraties uit de boeken te zien. Schetsen en notities die aan de basis lagen van de boeken, maken het wordingsproces duidelijk.

Griezelbus

Als bijzonder promotiemiddel zet het museum De Griezelbus in, die op veel locaties en bij tal van evenementen in Limburg voor zal rijden. Scholen kunnen het voertuig inhuren en leerlingen voeren er educatieve activiteiten uit. Als mobiel museum draagt De Griezelbus in een grote regio bij aan de bekendheid van een griezelig goed educatief project.