Tekeningen Jan de Beijer verworven door steun Vrienden

23 maart 2015

Het museum heeft drie interessante tekeningen verworven, vervaardigd in 1738 en 1739 door Jan de Beijer (1703-1780).

Het zijn twee werken op papier van kasteel Keverberg in Kessel en een van kasteel De Putting in Kessel-Hout. De aankoop werd mede mogelijk door een substantiële bijdrage van de Vrienden van het Limburgs Museum. Het bijzondere is dat het museum tijdens een veiling ruim twintig jaar geleden al eens geboden heeft op de werken. De verwerving ging toen niet door, omdat een particuliere verzamelaar hoger bood. Onlangs werden de tekeningen aangeboden en kon het museum ze alsnog aankopen. De recente aanwinst wordt met een selectie van in het verleden verworven werken van Jan de Beijer gepresenteerd in een kabinetje in de zaal Limburg ontstaat… steeds opnieuw.

Over Jan de Beijer

Topografische tekenkunst was in de achttiende eeuw ongekend populair onder verzamelaars. Jan de Beijer was de bekendste kunstenaar in dit genre. Hij heeft een omvangrijke oeuvre nagelaten van tekeningen van steden, dorpen, kastelen, kloosters en buitenplaatsen. Veel van deze werken zijn door hem gedateerd, wat een reconstructie mogelijk maakt van de reizen die hij ondernam en de plekken waar hij langer verbleef. De Beijer tekende voor uitgevers van platenboeken die aan een bepaalde streek waren gewijd. Naast modellen voor uitgevers maakte hij prachtig uitgewerkte geaquarelleerde tekeningen. Deze meesterwerken werden door verzamelaars gekocht en opgenomen in privécollecties.