Kleine tentoonstelling Overkwartier in kaart

7 maart 2018

Hoe jong de provincie Limburg is, zie je pas goed als je er oude kaarten op naslaat. In het Limburgs Museum kan dat dankzij de kabinetspresentatie Overkwartier in kaart. De expositie is te zien van 4 mei t/m 29 juli in de zaal Limburg ontstaat… steeds opnieuw.

Je ziet de grensen tussen de 16e en 19e eeuw voortdurend veranderen. Dan waren de Spanjaarden er de baas, dan weer de Staatse troepen, later de Fransen en Pruisen en Oostenrijkers. Limburg was versnipperd. Pas in 1839 kreeg de provincie zijn huidige grenzen.

Overkwartier
Voordat er moderne kaarten werden gemaakt, vanaf de 16e eeuw, hoorden grote delen van Noord- en Midden-Limburg bij het Hertogdom Gelderland. Gelderland bestond uit vier delen, kwartieren genaamd. Onze streken maakten deel uit van het ‘Overkwartier’. Roermond was er de hoofdstad van; Venlo was een belangrijke vestingstad, net als Geldern, Straelen en Wachtendonk.

Provincie Limburg
Hoe dit Gelderse land uiteindelijk - na honderden jaren van belegeringen, oorlogen, onderhandelingen en vredesverdragen - uitgroeide tot de provincie Limburg, is te zien in Overkwartier in kaart. Een kleine selectie uit de rijke cartografische collectie van het Limburgs Museum, gericht op het stuk Limburg dat ooit Gelderland was.