Nieuwe single Rowwen Hèze over DNA van Limburg

17 oktober 2017

Deze week verschijnt DNAVL, de nieuwe single van Rowwen Hèze. Jack Poels schreef het lied op verzoek van het Limburgs Museum. Het vormt de soundtrack bij de doe-tentoonstelling DNA van Limburg, die gaat over Limburgse identiteit en tolerantie.

‘Wij zijn net zo Limburgs als de Paashaas,’ zingt Jack Poels. Het tekent zijn dubbele houding tegenover de Limburgse identiteit. Veel Limburgers zien Rowwen Hèze als boegbeeld van die identiteit, maar de band zelf heeft daar nooit om gevraagd. ‘Wij willen gewoon mooie liedjes maken,’ zegt Poels. ‘In het dialect - dat dan weer wel.’ Dat je DNAVL ook kunt lezen als ‘de navel’, geeft aan hoe Poels naar de Limburgse identiteit kijkt.

In opdracht van het Limburgs Museum is er voor het eerst een groot onderzoek gedaan naar de Limburgse identiteit. Een van de uitkomsten is dat volgens 60% van de Limburgers Rowwen Hèze zelfs bepalend is voor die identiteit. Bepalender bijvoorbeeld dan het katholieke geloof. Maar liefst 94% van de Limburgers zegt dat vastelaovend bepalend is voor de Limburgse identiteit. Vanaf november komen die twee zaken samen: Rowwen Hèze en carnaval. De band gaat het theater in met de show Drie kier Alaaf, over de grenzeloosheid en de poëzie van vastelaovend. De door Frank Lammers geregisseerde show is te zien in dertig theaters, te beginnen met het Theater aan het Vrijthof in Maastricht op 11 november. Het museumliedje DNAVL maakt onderdeel uit van de theatershow.

DNA van Limburg is te zien tot en met 13 mei 2018.