Museumlessen Fiep Westendorp succes

7 december 2015

De museumlessen bij de tentoonstelling “De vrolijke wereld van Fiep” zijn zo in trek, dat besloten is de expositie op maandagen open te stellen voor scholen.

Het succes van de museumlessen is opmerkelijk. Vorige maand maakte de HEMA namelijk bekend met de gedachte te spelen om naast Jip en Janneke, ook andere stripfiguren te adopteren. De winkelketen biedt al jaren producten aan met daarop de kinderhelden van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp, maar die exclusiviteit is niet langer heilig. De stap is genomen, omdat de belangstelling tanende zou zijn voor Jip en Janneke en hun hondje Takkie. In het onderwijs speelt dit dus niet, getuige de belangstelling voor de activiteiten in het Limburgs Museum.

Bij de expositie zijn twee museumlessen ontwikkeld.

• Leerlingen uit de groep 1 en 2 gaan op ontdekkingstocht door de vrolijke wereld van Fiep. Er wordt gespeeld in het winkeltje met Jip en Janneke, met het kraanwagentje van Pluk en met Pim en Pom.  In het keukentje van Otje wordt gekookt, maar natuurlijk bekijken de leerlingen ook de originele tekeningen waarbij vragen gesteld worden als: Hebben de figuren het ook zo naar hun zin? Hoe tekende Fiep ze? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen en wat doen die vogeltjes toch overal?
  • De kinderen uit de groep 3 en 4 ontdekken in de tentoonstelling de letters van het alfabet. De doelstellingen van dit educatief project zijn een kennismaking met de figuren van Fiep Westendorp en met de letters van het alfabet. Het resulteert in het lezen van eenvoudige woordjes aan de hand van spelletjes.

Door de extra openstelling op de maandagen exclusief voor het onderwijs, kan het Limburgs Museum weer museumlessen boeken. Mocht de vraag van scholen de mogelijkheden overstijgen, dan overweegt het Limburgs Museum om de tentoonstelling, die loopt tot en met 6 maart 2016, te verlengen.