Limburgse archeologie inspireert Helmantel

9 maart 2016

In de expositie Helmantel - Verstild Licht zijn stillevens en kerkinterieurs van de figuratieve schilder Henk Helmantel samengebracht met middeleeuwse religieuze sculpturen uit de privécollectie van de kunstenaar. In de dagen voor de opening was Helmantel in het museum aanwezig en raakte hij gefascineerd door de archeologie-presentatie Van neanderthaler tot stedeling. Hij wilde er graag mee aan de slag, dat gebeurde ook en het heeft geresulteerd in drie schilderijen met objecten uit de museumcollectie. De stillevens worden op vrijdag 18 maart aanstaande om 13.30 uur door de schilder gepresenteerd tijdens de Helmanteldag.

Waar lette de kunstenaar op toen hij een selectie maakte uit de museumcollectie? Henk Helmantel: “De voorwerpen moesten mij overtuigen. De vorm is belangrijk, maar waar ik echt door geraakt werd is de sfeer die ze uitstralen. Ik liep rond in de zaal en was overdonderd. Ik dacht, hier móét ik iets moois mee doen. Het Limburgs Museum wilde graag meewerken en mocht een keuze maken.”

Helmantel liet zijn oog onder meer vallen op Romeins glas en aardewerk uit de eerste tot en met de vierde eeuw en een bronzen ketel met hengsels uit circa 700 v. Chr. Helmantel: “Ze zijn door het museum naar mijn atelier gebracht en ik ben vrijwel meteen aan de slag gegaan. Ik wilde eigenlijk één schilderij maken, maar ik was zo geïnspireerd dat het er drie zijn geworden.” De drie schilderijen zijn typische ‘Helmantel-stillevens’ geworden. De voorwerpen zijn naast elkaar gegroepeerd op een tafel. Van rechts strijkt verstild licht over de objecten. Helmantel: “De schilderijen passen naadloos bij het werk dat ik in het Limburgs Museum laat zien. Ik ben er zelf erg enthousiast over en kom er graag over vertellen.”

Helmanteldag 18 maart 2016

Het vertellen gebeurt tijdens de Helmanteldag op 18 maart. De schilder en zijn vrouw Babs zijn aanwezig in het Limburgs Museum en zullen lezingen en rondleidingen over de tentoonstelling verzorgen. Wegens succes zijn er alleen nog plaatsen beschikbaar voor de lezing van Henk Helmantel om 14:30 uur.

Bekijk het volledige programma van de Helmanteldag

Bronzen ketel (zevende eeuw voor Christus) en Romeins aardewerk en glas:

Romeins aardewerk:

Romeins glas: