Lezing Dominick Verschelde

4 augustus 2016

Op zondag 14 augustus aanstaande vindt in het museum een bijzondere lezing over het fenomeen draak plaats. Te gast is Dominick Verschelde, conservator van het Gents Universiteitsmuseum Collectie Dierkunde.

Hij is verantwoordelijk voor wat zonder concurrentie het topstuk van de expositie is: het skelet van een draak. Officieel Septentodraco deevesi, de slangendraak van Deeve. De draak heeft van zijn schepper de koosnaam Rubi gekregen. Het is een fictieve reconstructie met echte beenderen, afkomstig van een python, konijn, kalkoen en haan. Maar draken hebben toch nooit bestaan? Dominick Verschelde: “Natuurlijk, dat klopt. Rubi is zoals alle draken geboren uit de menselijke verbeelding. Met anatomische nauwkeurigheid, die gebaseerd is op kenmerken van verschillende bestaande dieren. Rubi zou bestaan kúnnen hebben.”

Bij het skelet liggen in een cirkel beenderen van prooidieren. Over het idee erachter zegt Dominick Verschelde: “Rubi is een jong, geslachtsrijp mannetje. Een vrouwtje versieren is geen sinecure voor een drakenjongen in de puberteit. Daarom heeft hij met beenderen van prooien een siernest gemaakt met middenin de kop van een kip. Je moet dat zien als een voedseloffer om een partner te lokken.”

Eigenschappen die wij van draken kennen, komen voor in de natuur:  Verschelde: “Alle kenmerken die door de eeuwen heen aan draken zijn toebedeeld, zijn wel ergens in de natuur terug te vinden. Er zijn diertjes die vuurspuwen: bombardeerkevers. Tal van dieren hebben schubben en giftanden. Er zijn allerlei dieren die geen vogel, zijn maar toch kunnen vliegen.”

Als je al deze bestaande natuurverschijnselen samenvoegt en je laat angst en fantasie de vrije loop, kom je als vanzelf uit bij het fabeldier draak. Dat is de redenering van Dominick Verschelde. Zijn interessante lezing vindt op zondag 14 augustus plaats in het comfortabele Museumtheater en begint om 14 uur. Na afloop neemt de spreker u mee naar zijn Septentodraco deevesi, de slangendraak Rubi.

Toegangskaarten voor de lezing zijn van dinsdag tot en met zondag tussen 11 en 17 uur aan de museumbalie verkrijgbaar. Plaatsen kunnen ook telefonisch worden gereserveerd: 077 352 21 12.