Kruispunt Vrijheid

10 maart 2016

Er is een bijzonder onderwijsproject van start gegaan over burgerschap. Leerlingen uit groep zeven en acht van het basisonderwijs en van de brugklas uit het voortgezet onderwijs worden op interactieve wijze betrokken bij actuele vraagstukken over vrijheid, tolerantie en samen leven. Wat gebeurt er als democratie wegvalt? Welke grenzen zitten er aan vrijheid?

Het project, dat de titel Kruispunt Vrijheid draagt, zal tussen 2016 en 2022 ieder voorjaar in het museum te zien zijn. Het is een co-creatie van Limburgs Museum in Venlo en de stichting Vredeseducatie in Utrecht. De tentoonstelling bestaat uit een indoor verkeerstuin waar aan de weg wordt gewerkt. De leerlingen zien een rotonde, bouwkeet, steigers, verkeersborden, gras en bomen. Met een routekaart voer je opdrachten uit. Aan de hand van kijkgaten, spiegels, een elektrospel, puzzels, klok, weegschaal en beweegbare paneeltjes komen de maatschappelijke onderwerpen aan bod. Kruispunt Vrijheid kan tot en met 29 mei aanstaande worden bezocht.

Democratie is niet vanzelfsprekend, ze heeft onderhoud nodig. Jongeren moeten democratie ontdekken en ermee oefenen. Zo versterk je burgerschap. Dat is de kern van het nieuwe onderwijsproject van het Limburgs Museum. Er wordt daarbij verwezen naar de eigen leefwereld van leerlingen, waar op niets gebaseerde vooroordelen bijvoorbeeld kunnen leiden tot pesten of gepest worden, racisme of discriminatie.

Kruispunt Vrijheid is een doe-tentoonstelling die grote thema’s laat aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De nadruk ligt niet op kennisoverdracht, maar op de onderliggende principes van een democratische samenleving. Leerlingen voelen wat democratie is door middel van discussie, dialoog, spel en actie. Ze voeren opdrachten uit, geven hun mening  en worden uitgedaagd om keuzes te maken. Op school kunnen leerlingen de antwoorden verwerken via internet. Met een druk op de knop krijgen zij een persoonlijk certificaat met een reactie op de keuzes die zij hebben gemaakt.

Kruispunt Vrijheid wordt mogelijk gemaakt door steun van Nationaal Comité 4 en 5 mei en vfonds.